Er klima relevant i lokalvalgkampen?

For å svare på det først. Alle klimautslipp skjer i en kommune.

De siste dagers branner på greske ferieøyer, nyheter om rekordhøye temperaturer i sørlige Europa og at vårt eget såkalt dårlige vær fører til at utlendinger kommer til Norge som klimaturister, er med på å gjøre at stadig flere ser at klimaendringene er reelle. Selv om det henger litt igjen på steder som kommer til å være av de siste som opplever kritiske hendelser her vi sitter trygt i lave temperaturer og nedbør.

Henger igjen gjør også erkjennelsen av hovedårsaken til problemene, menneskehetens suksess som dominerende art. Som jeg uttalte fra talerstolen i kommunestyret en gang, vi har overoppfylt Guds påbud til menneskene i 1.Mosebok. Krav om klimahandling blir møtt med krav om at Kina må senke sine utslipp først, det dras frem Nobelprisvinnere innen andre fagfelt enn klimavitenskap som har uttalt seg osv.

I Norge er det nesten 40% av befolkningen som ikke tror på menneskeskapte klimaendringer. Det er liten grunn til å tro at andelen er mindre her på bygda, kanskje snarere tvert om.

Menneskeskapt eller ikke, vi må uansett forholde oss til at klimaet endrer seg. Færre dager med skiføre, mer ustabilt vær med hyppigere forekomst av ekstremvær, andre forutsetninger for matproduksjon er noen av de åpenbare og allerede synlige effekter av klimaendringer. Vi opplever dessuten at våre foretrukne feriemål kanskje ikke i like stor grad er attraktive lenger.

At klimaturister, slike som gjerne vil ha det litt kaldere og våtere, vil bli en ny type turister, er en midlertidig virkning av at det brenner, er farlig varmt, eller flommer over andre steder i verden. Den virkelige utfordringen kommer med klimaflyktninger når deler av kloden blir ubeboelig.

Hva kan så gjøres lokalt? Først og fremst må klima og miljø bli like viktig som økonomi, om ikke viktigere, når vedtak skal gjøres. Det er det ikke i dag, som eksempel blir det i den vedtatte økonomiplanen for Oppdal i perioden 2023-2027 nevnt at en 50% stilling som miljørådgiver er spilt inn til nevnte plan, men den er ikke innarbeidet. Noe som er merkelig når man har vedtatt en klimaplan med mål om 50-55% utslippsreduksjon innen 2030.

Vi må jobbe for erkjennelsen om at klima- og miljøproblematikken starter med individets handlinger og valg. Om du er én av en milliard kinesere eller én av 7000 oppdalinger, betyr dine handlinger og valg akkurat like mye for planeten vi deler mellom oss. Veldig mange vet og forstår dette, men de fleste er kortsiktige og egoistiske. Dette ligger i menneskets natur og har vært en fordel for oss frem til vi nådde jordens tålegrense.

Derfor må det skje endringer som gjør klima- og miljøvennlige valg attraktive.

• Det offentlige må bruke sin makt som landets største innkjøper av varer og tjenester.

• Det offentlige må gå foran i å stille krav til leverandører og tjenester.

• Det offentlige må legge til rette for grønn mobilitet

• Det må jobbes for at også det offentlige tar vare på det vi har, fremfor å kjøpe og bygge nytt

• Politikerne må jobbe for at målene for utslippskutt er realistiske og blir fulgt opp.

• Det må i alle ledd jobbes med å høyne beredskapen for å takle følgene av klimaendringer

Det snakkes mye om bærekraft. Etter definisjonen fra FN, oppstår bærekraft i skjæringspunktet mellom sosial, økonomisk og økologisk bærekraft. Det er også et sted mellom disse at partiene som stiller til valg plasserer seg. Dessverre er det slik at økonomisk bærekraft er lettest å forholde seg til og forstå. Sosial bærekraft kommer som nummer to, mens økologisk bærekraft altfor ofte blir taperen.

At fotosyntesen og det naturlige karbonkretsløpet er grunnlaget for alt liv, må bli en rettesnor for all menneskelig aktivitet. Viljen til å ta dette innover seg, bør gjelde også ved stemmeurnene. De unge, og de som kommer etter de unge, vil neppe takke oss for at fokuset vårt har vært på utkjøp av festetomter, etablering av distriktsmedisinsk senter, bedring av grunnbemanning og konflikten omkring skiløyper.

Gode saker, men kortsiktige. Og kanskje litt egoistiske.

Arne Rønning

1.kandidat for MDG Oppdal