Kristi Ekrann Aarak (32) flyttet i sommer hjem til Oppdal etter 16 år med utdanning og jobber utenfor hjembygda.

- Etter at jeg fikk ei datter i fjor bestemte jeg meg for å flytte hjem igjen. Det er ikke så dumt å bo på landet med små barn, forteller Ekrann Aarak til Opdalingen.

Med seg til Oppdal har hun en meget unik doktorgrad i matvitenskap. Den ble hun ferdig med i 2013. Kort forklart har hun kompetanse om mat fra den kommer opp av jorda til den fordøyes i kroppen vår.

- Det er mange som har meninger om mat. Mat er kjemi, og hvordan mennesker reagerer på det de putter i kroppen er forskjellig, forteller Ekrann Aarak og legger til:

- En doktorgrad kan ofte bli ganske snever, men jeg er fornøyd med bredden jeg har. Det er bare jeg i Norge som har denne doktorgraden.

Minikurs om mat

Ekrann Aarak driver firmaet "Mat er mat" og facebooksiden "Mat er mat - Kristi Ekrann Aarak, PhD". Sammen med ernæringsrådgiver Trude Aalbu skal hun i oktober holde et minikurs i Oppdal. Kurset vil gå over fem kvelder.

- Det er mye forvirring rundt mat. Media skriver ofte om "sensasjonsmat", noe det ikke er. Formålet med kurset er å øke kunnskapen og minske skepsisen til mat, sier hun.

Oppdalsjenta forteller at flere allerede har vist interesse for kurset.

- Oppdal er ei aktiv bygd. Jeg håper det blir et bra kurs med mange deltakere, forteller Ekrann Aarak.

32-åringen er bare i startfasen med foretaket sitt, men håper det kan vokse seg større etter hvert.

- Jeg får se hvilke muligheter som byr seg i og utenfor Oppdal, sier hun.