Det er noe magisk med hjemmelaget karamellpudding. Ingrediensene er standard i de fleste kjøkkenskap, men når de settes sammen på riktig måte går det hele opp i en høyere, søtere enhet. Vanskelig er det heller ikke. Røre litt, varme litt, bake litt og så vente til neste dag. Nettopp «vente til neste dag» er smart i disse travle juletider.

Hvis du prøver å hvelve ut en nybakt karamellpudding, er det nesten garantert at den deler seg opp og faller fra hverandre. Men hvis du klarer å holde deg unna til neste dag, bruker en liten kniv eller bare fingertuppene til å trekke overflaten av puddingen vekk fra kanten på formen så den løsner og så hvelver den ut på et fat, får du garantert en dessert som imponerer.

Det er ikke mye som kan gå galt når du baker din egen karamellpudding, men et par ting er viktige: Ikke dropp silingen for å spare tid og oppvask. Egg inneholder hinner og sånt som ikke kan piskes vekk, og de vil du ha bort før de stekes og blir til harde klumper i den ferdige desserten din. Du skal heller ikke piske eggene for mye, men bare røre dem sammen. Målet er ikke en luftig dessert, men en silkemyk, ganske tett pudding uten luftbobler. La puddingen stå noen minutter på kjøkkenbenken før den settes i ovnen, og dunk den gjerne et par ganger hardt i benken også, så eventuelle bobler får stige opp og forsvinne. Og så er det varmen. Ikke engang tenk på å øke temperaturen i ovnen for å få puddingen ferdig før tiden. Lav varme og lang tid er det som skal til. Hvis du øker temperaturen ender du opp med «pipete pudding», altså at den blir hardere og ikke så myk som du egentlig ønsker.

Likevel har du noen variasjonsmuligheter med karamellpudding. Karamellpuddingen her inneholder mest melk, men også ganske mye fløte, men det er faktisk mulig å endre blandingsforholdet. Hvis du foretrekker mer melk og mindre fløte er det bare å sette i gang. Jeg har selv laget den med så lite som ½ dl fløte og resten melk, og det ble også utrolig godt. Det er eggene som gjør jobben med å «lage puddingen», så hvis du foretrekker mindre fet smak på karamellpuddingen er det bare å justere av hjertens lyst. Kanskje noe å tenke på når resten av julematen er såpass fettrik?

KARAMELLPUDDING

(8 porsjoner)

2 dl sukker til karamell

6 dl melk

3 dl kremfløte

5 ss sukker

8 egg

1 vaniljestang eller vaniljesukker

Smelt sukker til karamell i en kjele på svak varme. Når karamellen begynner å mørkne helles den over i formen, gjerne en avlang brødform. Vend på formen så du dekker bunnen og langt opp på kantene. Vær forsiktig. Karamell er varme greier som gir stygge brannsår.

Splitt vaniljestangen, skrap ut frøene og legg både frø og stang i en kjele sammen med melk, fløte og sukker. Kok opp og avkjøl litt.

Pisk eggene lett i en bolle og spe med den ganske varme melkeblandingen. Sil blandingen over i formen. La formen stå noen minutter for å bli kvitt luftbobler i puddingen.

Forvarm stekeovnen til 120 °C. Sett formen i en langpanne og fyll pannen med kokende vann så det står ca. 1/3 opp på puddingformen. Stek puddingen i ca. 2 timer, til den er stiv. Ta ut av ovnen, avkjøl og la stå i kjøleskapet til neste dag.

Puddingen kan hvelves ut. Server med sausen, pisket krem eller crème fraîche og friske bær.