Jeg har ribbe igjen i fryseren. Faktisk ganske mye ribbe, og noe av den er til og med ferdigstekt. Men jeg vil heller se frem mot våren enn tilbake til jula, så ribba trenger ny drakt. En sommerlig chilidrakt. Med en enkel glaze – altså en søt og sterk marinade som skal stekes såpass hardt at den sitter fast i et tykt og klissete lag utenpå – blir ferdigstekt ribbe til og med fastfood. En brødbit, litt salat og et sviende sterkt ribbestykke tar nemlig ikke lange tiden å lage.

Glazen er så enkel som det er mulig å få den: Ketchup (som inneholder masse krydder, så der sparte du litt ekstra innsats), sterk chilisaus, olje så det ikke brenner seg fast i panna, sukker så det blir skikkelig stekeskorpe uten at kjøttet blir tørt og en anelse salt.

Det ser skummelt ut når du steker det, for det ligger hele tiden på grensen til å bli brent, og hvis du har brukt nok chilisaus kjenner du også at det river i nesa. Men det skal bli helt på grensen til brent, og chilien skal rive litt. Dessuten er hele stekingen ferdig på 3–4 minutter, så hold ut.

Kjøpebrød funker selvfølgelig som tilbehør, men innrøm gjerne først som sist at hjemmebakt er litt bedre. Focaccia krever ikke elting og ikke forming, så ta deg gjerne tid til det. Mesteparten av tiden er uansett venting på at det skal heve. Sammen med en søt salat – for søtt tilbehør er god motgift mot chilibrenning på tunga – har du gitt restene fra jula et kjempeløft. Med litt flaks har du mer ribbe nederst i fryseren også, så du kan gjenta suksessen på grillen til sommeren. Husk å se fremover mot lysere tider!

CHILIRIBBE

(4 porsjoner)

800 g ferdigstekt ribbe, uten bein eller svor

GLAZE

1 ss brunt sukker

3 ss sterk shrirachasaus (chilisaus)

4 ss ketchup

2 ss olje

1 ts salt og mye nykvernet svart pepper

brød, yoghurtdressing og salat av rå brokkoli i små biter, sukkererter og eplebåter

Skjær den kalde, ferdigstekte ribben i biter, 4–5 cm store. Bland alle ingrediensene til chiliglazen i en brødpose, slipp ribbebitene nedi og bland godt så de er dekket på alle sider. Varm en stekepanne med litt olje og stek ribbebitene godt på alle sider. Glazen skal bli ganske mørk, på grensen til brent, før ribben er gjennomvarm og ferdigstekt. Server med brød, salat og gjerne en yoghurtdressing.

FOCACCIA

(1 langpanne)

50 g gjær

6 dl vann

1 ts sukker

1 ts salt

2 dl olivenolje

1 kg hvetemel

olje til å smøre langpannen

½ løk i løvtynne skiver

1 boks cherrytomater

grovt salt

Ha alle deigingrediensene i en kjøkkenmaskin og kjør med eltekrok til en løs og seig deig. Bruk kaldt vann og la maskinen kjøre på lav hastighet i minste et kvarter. Legg et bakepapir bunnen av langpannen, smør det godt, velt deigen nedi og bruk hendene til å strekke og klemme deigen ut så den dekker. Legg over et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til minst dobbelt størrelse. Stikk cherrytomater ned i den ferdighevede deigen, fordel tynne løkskiver på toppen og dryss grovt salt over til slutt. Stek en halv time i 200 grader varm stekeovn og server lunkent.