Det begynner å bli noen måneder siden de siste rotgrønnsakene ble trukket – ferske og sprø – opp av fortsatt solvarm jord. Noe av glansen har liksom visnet på veien, og det ikke nødvendigvis så skrekkelig fristende å servere kokte poteter og gulrøtter til middag lenger. Det smaker rett og slett litt kjøleskap og kjeller. Men jeg er overbevist om at du, som jeg, har et kjøkkenskap fullt av krydderbokser som knapt har sett dagens lys på lang tid. Tiden er inne for eksperimentering! Ta utgangspunkt i at rotgrønnsaker i bunn og grunn søte er søte. Det betyr at de trenger litt salt og et par velplasserte krydderdryss for å bli god middagsmat.

Grønnsaker til svinekjøtt får paprika- eller chilipulver. Storfe får timian og svart pepper. Lam trives med hvitløks- og rosmarinduftende grønnsaker. Spisskummen og sitronpepper passer til kyllingen, og sånn fortsetter du. For å løfte grønnsakene ytterligere, er det lite som slår et lite dryss med finrevet, hard ost med masse smak. Parmesan er det mest vanlige, men hvorfor ikke en pecorino, en spansk manchego eller en lokalprodusert hardest? Det skal uansett bare et lite dryss til. Fordelen med disse harde ostene er at de ikke lager de lange, seige ostetrådene som den vanlige gulosten gjør. I stedet legger de seg som små, harde perler på grønnsakene og gir både smak og konsistens til grønnsakene.

Det er ingen grunn til å glemme at poteter også er en rotgrønnsak, selv om vi har lett for å se poteter som poteter og grønnsaker som grønnsaker. Hvis du nå likevel har ovnen på full fart, tar det jo knapt noe ekstra tid å legge noen tynne potetbåter i ovnen. Sett dem inn ti minutter før grønnsakene, så blir alt ferdig samtidig. Da trenger du bare en enkel, kald dressing å dyppe grønnsakene i, så er middagen klar til å settes på bordet. Det blir ikke mye enklere enn dette.

STEKTE GRØNNSAKER MED SVIN

(4 porsjoner)

600 g strimlet svinekjøtt

1 ts salt

1 ts pepper 1 ss paprikakrydder

6 store gulrøtter

200 g persillerot

400 g kålrot

1 pose sukkererter

1 løk

1 ss olivenolje

saften av 1 sitron

1 håndfull finrevet parmesan

salt og pepper

3 dl gresk (tykk, avrent) yoghurt

½ dl sweet chili saus

Skrell alle grønnsakene og skjær dem i tynne staver. Jo tynnere de er, jo kjappere blir de ferdigstekt. Bland olje, krydder og parmesan i en bolle og vend grønnsakstavene i blandingen. Varm stekeovnen til 220 grader, fordel grønnsakstavene på et bakepapirkledd stekepapir og la dem steke til de begynner å få brune kanter, men ikke så lenge at de blir slappe. Hvis du lager middag til mange, lønner det seg å bruke flere stekebrett og varmluft i ovnen. Grønnsakene blir best hvis de ligger i ett lag og får masse varme. Med tynne grønnsakstaver er mye gjort på ti minutter, men sjekk om de trenger såpass som et kvarter for å bli helt ferdige. Mens grønnsakene steker, krydres kjøttet og stekes hardt og kort i en stekepanne. Du er på utkikk etter skikkelig stekeskorpe, men ikke tørrstekt kjerne. Ta pannen av varmen mens kjøttet fortsatt bare er halvstekt og la det hvile under litt folie i pannen. Da blir det både gjennomstekt og mørt. Rør sammen yoghurt og sweet chilisaus. Smak til med litt salt og pepper for å unngå at dressingen blir for søt.

Server rykende varme grønnsaker sammen kjøttet og den iskalde dressingen. Ris eller brød fungerer ved siden av for den som vil ha litt mer solid middag.