Elgkjøtt er en råvare som oppfyller alle honnørordene – økologisk, frittgående, god dyrevelferd og smaksatt av naturen selv – og den som har en elgjeger i omgangskretsen bør passe godt på ham eller henne. Vedkommende er en kilde til masse god mat og smak.

Faktisk er elgkjøtt forbundet med enda et honnørord i vår fettforskrekkede tid: Magert. Men magert er et tveegget sverd, for manglende fett gir overhengende fare for skosåletørt kjøtt.

Det er ikke noe gøy å spise tørrstekt elg, så elgsteik uten steketermometer er risikosport. Lov meg at du aldri setter ovnen på mer enn 125 grader, og at du tar kjøttet ut av ovnen når kjernetemperaturen er 65 grader. Garantert saftig og mørt. Jeg lover. Og kjøttet fortjener det.

For det er litt ekstra fest på kjøkkenet når selveste steika skal til pers, så hvorfor ikke sørge for at godsmaken fra ei steik rekker til to middager? Kort fortalt gjør du det ved å steike kjøttet sammen med en masse grønnsaker, som om du lager hele middagen i én form, men i stedet for å servere de ovnsstekte grønnsakene til kjøttet, lemper du dem over i en kjele og koker heller nye poteter og grønnsaker som du serverer ved siden av kjøttet.

Hvorfor? For når du neste dag heller litt vann og fløte på de ovnsbakte grønnsakene, koker opp og kjører dem sammen med stavmikser, får du en kremet og mettende grønnsakssuppe med smak av gårsdagens elgmiddag.

Faktisk er det mulig å argumentere for at selve steikmiddagen blir bedre av det også. Det har med smaksbildet å gjøre. Når alt blir stekt i ovnen sammen, får alt også samme smak. Men hvis du får vanlige, kokte poteter og grønnsaker, og kanskje til og med en enkel viltsaus som ikke er laget på kraft fra gryta, får du noen fine kontraster som gjør middagen mer balansert. Krafta fra gryta går i stedet ned i suppekjelen for å gi ekstra smak. Da snakker vi god ressursutnyttelse, eller hva?

ELGSTEIK I OVN

(4 porsjoner)

1 kg surret elgsteik

salt og pepper

margarin til å brune steika

4 poteter

4 gulrøtter

4 store champignoner

4 vårløk

4 små rødløk

1 stor bukett brokkoli

Dryss steika med salt og pepper og brun den pent på alle sider i margarin i jernpanne eller jerngryte. Rens alle grønnsakene og del dem i store biter. Løft på steika og legg grønnsakene i bunnen. Stikk steketermometer i steika og sett alt i ovnen ved 125 °C og stek til termometeret viser 65 °C. Da er steika medium stekt og garantert fortsatt saftig. Ved 70 °C er kjøttet gjennomstekt, med en liten fare for at det magre kjøttet er blitt tørt. La steika hvile minst 15 minutter før du skjærer den i tynne skiver.

Server enten med de potetene og grønnsakene som steika var i ovnen med, eller spar dem til suppe og server med nykokte poteter, brokkoli, gulrot og viltsaus. Tyttebærsyltetøy hører med.

OVNSSTEKT GRØNNSAKSSUPPE

(4 porsjoner)

alle grønnsakene fra formen du stekte steika i

2 dl fløte

evt. ekstra vann

salt og pepper

Skrap alle grønnsakene og krafta over i en kjele. Fyll på vann til det nesten dekker grønnsakene og kok dem noen minutter for å få dem helt mosete.

Kjør suppen glatt med stavmikser, tilsett fløte, kok opp igjen og smak til med salt og pepper.

Hvis du har litt elgsteik igjen, kan kjøttet skjæres i små terninger, sprøstekes i smør i en stekepanne og drysses på toppen av suppa ved servering. Finhakket persille eller litt finhakket grønt fra en vårløk passer godt til.