Jeg innrømmer det – fårikål spiste jeg ikke med glede før langt oppe i voksen alder. Det er noe med kombinasjonen av konsistens, smak og lukt som ikke gikk helt hjem hos meg. Ingrediensene hver for seg er det ikke noe feil med, så tanken meldte seg etter hvert om at det måtte være mulig å lage en mer barnevennlig variant. Løsningen fant jeg i de senere årenes store dille med at alt kjøtt kan serveres «pulled», altså så langtidsstekt at det rives fra hverandre med gafler, blandes med en krydderkraft og serveres med grønnsaker og brød. Resultatet minner ikke så rent lite om taco – hele Norges helgefavoritt.

Greit nok, du bruker veldig mye mer tid på å lage pulled lammetaco enn vanlig taco med kjøttdeig eller kyllingstrimler. Du må bruke de delene av slaktet som trenger mest tid på å bli spiselige. Skank og skulder har nok bein, sener og fett til at de tåler det. Men tidsbruk og tidsbruk, fru Blom. Det er ikke noe krav om å stå på kjøkkenet hele tiden. Bare det er noe væske i gryta og den er dekket godt til, er det ingen krav til arbeidsinnsats før etter mange timer. Så når krydderblandingen er laget og kjøttet er satt i ovnen skal det ikke mer enn litt snitting av grønnsaker til for før maten står på bordet.

Noe av det aller kjedeligste med vanlig taco, er tacolefsene. Uansett hvordan du varmer dem opp, så blir de tørre på et øyeblikk. Det problemet løses enkelt med hjemlige og myke potetlefser. Finner du en pakke ferske lefser eller lomper på butikken (hvis du ikke er en sånn en som baker dine egne, da!), er du sikret et herremåltid. Den kokte kålen, som nok egentlig var synderen for min del da jeg var liten, er byttet ut med en frisk og sprø råkostsalat som ikke stinker det aller minste. Den kan egentlig inneholde hva som helst i tillegg til kål og gulrot. Prøv med peppersterk reddik, vårløk eller purre for løksmak, finrevet kålrot for ekstra kål eller finsnittede sukkererter for sprøhet og sødme. Så er det bare å rulle sammen en alternativ fårikål og nyte helgen.

PULLED LAM OG RÅKOST I LEFSE

(4 porsjoner)

1 kg lam med bein (skank, skulder)

2 ss olivenolje

1 rød chili

4 fedd hvitløk

1 tomat

2 ts paprikapulver

1 ts spisskummen

1 ts chiliflak

saften av ½ lime

2 ts salt

COLESLAW

¼ stor hodekål

4 gulrøtter

1 ss olivenolje, alt. 3 ss majones

salt og nykvernet svart pepper

1 rødløk

saften av ½ lime

1 ss olivenolje

2 ts rødvinseddik

LEFSER

Ha tomater, hvitløk, limesaft og alle krydderne i en blender og kjør til en grov pasta. Legg lammekjøttet i en jerngryte, hell over krydderpastaen og sørg for at alt er dekket. Legg på lokk og plasser hele gryten i stekeovnen ved 100 grader i 8 timer eller 160 grader i 6 timer, avhengig av hvor god tid du har. Snu gjerne på kjøttbitene av og til. Når kjøttet faller lett av bena kan lammet renses og rives i småbiter. Bland det revne kjøttet med krydderkraften som ligger igjen i kjelen, smak til og hold varmt.

Rens rødløken og skjær i tynne båter. Bland lime, olje og eddik og la løken ligge i laken en times tid.

Til coleslawen finsnittes/finrives alle grønnsakene og blandes med litt olivenolje, salt og pepper. Du kan selvfølgelig også erstatte oljen med majones eller yoghurt for en mer kremet variant.

Monteringen foregår som med all taco: En myk og god lefsebit får en solid porsjon coleslaw, en stor skjefull med pulled lam og til slutt noen skarp-syrlige løkstrimler på toppen. Rull sammen og spis.