Det bugner av blåbær, og mange kjenner den samme plukkelysten som barna i Prøysens blåbærtursang. Det viktige er ikke om du plukker i stor bøtte eller liten kopp, bare du plukker. Blåbærene er noe av det sunneste norsk natur kan by på, og takket være den lovfestede allemannsretten er det bare å kaste seg ut i innhøstingen. Blåbær krever verken skrelling eller utkjerning før bruk, bare en liten skyll i kaldt vann og selvfølgelig rensingen. Og der kommer valgets kval inn: sakteplukking for hånd med ferdigrenset bær som resultat, eller hurtigplukking med bærplukker og masse rensing når du kommer hjem?

Lager du råsaft trengs det heldigvis ikke så mye rensing, siden bøss og bærrester blir silt fra. Det er kanskje den enkleste tilberedningen når du kommer sliten hjem fra bærjakten: Knus bærene og la dem stå minst til neste dag. Ferdigrensede bær kan også oppbevares i kjøleskapet i flere dager, så lenge de er tørre og har tilgang til litt luftsirkulasjon. Ikke legg på lokk! Da har de lett for å mugne. Et par lag kjøkkenpapir over er nok. Deretter kan du bearbeide bærene for vinterlagring når det passer deg best. Ideene får du nedenfor.

Men den aller beste belønningen etter å ha stått krokbøyd i blåbærskogen er å komme hjem, rette ryggen og spise overdådige luksusmengder av ferske blåbær med melk og et lite sukkerdryss. Bare husk å pusse tennene grundig før du går ut blant folk. Ekte norsk blåbær gir ekte farge!

RÅ BLÅBÆRSAFT

(5-6 l saft)

6 liter blåbær

½-1 l vann

30 g sitronsyre (1 pk.)

1 – 1 ½ kg sukker

Knus bærene i kjøkkenmaskin, med potetstapper eller hva du nå har for hånden. Husk: Det spruter! Rør ut sitronsyren i vann, tilsett bærene, dekk med plast og sett hele bollen i kjøleskapet minst over natten, gjerne et par dager. Legg gas eller et nyvasket kjøkkenhåndkle i et dørslag og hell i bærmassen så saften renner gjennom. Her kan du presse og klemme så mye du vil for å få ut mye saft. Tilsett ca. halvparten av sukkeret i saften og rør. Det tar litt tid, siden saften er kald. Hell litt saft i et glass og bland med vann for å sjekke smaken, og juster med mer sukker til det smaker riktig. Hell saften på flasker (nyvaskede halvliters brusflasker, for eksempel) og frys. Siden saften ikke er kokt vil den ha begrenset holdbarhet hvis du ikke fryser den.

BLÅBÆRSAUS

(4 porsjoner)

½ kg rensede blåbær

2 ts smør

½ dl sukker

Ha alt i en kjele, kok opp og la det småputre i et par minutter. Avkjøl litt og øs den varme sausen over vaniljeis, vafler eller på en skive formkake sammen med litt pisket krem.

BLÅBÆRSYLTETØY

(stor porsjon)

3 liter rensede blåbær

2 liter sukker (litt mer hvis bærene er sure)

3 – 3 ½ dl vann (alt etter hvor tørre bærene er)

Ha alt i en kjele og kok opp. La koke kraftig i 5 minutter, til bærene er most. Hvis du vil fryse syltetøyet, tar du kjelen av varmen nå, avkjøler, heller syltetøyet i egnet emballasje og setter i fryseren. Hvis du vil hermetisere syltetøyet på gamlemåten, skrur du varmen ned såpass lavt at det bare så vidt putrer og lar det stå sånn imellom tre kvarter og én time. Hell kokvarmt blåbærsyltetøy på steriliserte glass, skru på lokket og avkjøl. Oppbevares kjølig og mørkt.

FROKOSTBLÅBÆR

(2 glass)

1 ½ dl rensede blåbær

1 ½ dl vaniljeyoghurt

1 ½ dl melk

2 ss honning

et par isbiter

Ha i en blender og kjør til alt er godt blandet. Nytes med det samme!