Knutsen og Ludvigsen sang det så fint, dette med at mat pakket i papir ikke kan måle seg med mat på et fat. Men selv om livet består av aller flest hverdager, og hverdager for de fleste av oss innebærer matpakke, så kan vi i hvert fall gjøre en og annen matpakke til en hverdagsfest.

Likevel er det bare å innrømme at matpakkeinspirasjonen ikke alltid blomstrer en torsdag morgen i oktober, når vinden uler rundt hushjørnene og ingen egentlig har lyst til å gå på jobb eller skole. Når brødet er tørt og både leverpostei og ost har tørre skorper fordi ingen har husket å handle. De heldige kan da stikke en hånd ned i fryseboksen og hente opp noen pizzasnurrer, pakke dem i papir og legge dem i vesken eller sekken. Når lunsjtid nærmer seg, er de tinte og klare til å spise. Det er rett og slett ikke enkelt å lage kjappere og bedre lunsj enn det.

Ikke er det særlig arbeidskrevende frem til de havner i fryseren heller. Du kan selvfølgelig lage din egen pizzadeig, men med en ferdig en på rull har du allerede unngått både mer arbeid og ekstra oppvask. Faktisk er dette såpass kjapt og enkelt at du kan lage dem mens du likevel står på kjøkkenet og venter på at potetene til søndagsmiddagen skal koke opp. Det er bare å rulle ut, smøre på, rulle sammen og skjære opp. Stekingen gjør seg selv, og avkjølingen er heller ikke arbeidskrevende.

For å gjøre pizzasnurrene skikkelig gode, lønner det seg å skjære dem tynne. Tenk at det er bedre å ha med seg to stykker som smaker godt enn én som er litt for tykk og bare smaker pizzadeig. Du vil ha masse stekeskorpe i hver bit og rikelig med ost i hver munnfull. Oppskriften her er selvfølgelig den enkleste grunnoppskriften, så det er bare å øse på med mer krydder, mer grønnsaker, stekt kjøttdeig i stedet for skinke eller crème fraîche i stedet for tomatpuré. Her er det mulig å lage sin egen favoritt, og siden det er så kjapt og enkelt, kan alle egentlig lage sin egen favoritt.

Det vanskeligste er kanskje å hindre at de blir spist opp før de rekker å havne i fryseren.

MATPAKKESNURRER

(ca. 20 stk.)

1 ferdig pizzabunn, langpannestørrelse

1 liten boks tomatpuré

5-6 dl revet ost

200-300 g kokt skinke i skiver

oregano og nykvernet pepper

Rull ut pizzabunnen og la den bli myk og god i romtemperatur. Smør tomatpureen ut over hele bunnen, kvern litt pepper over, legg skinken tett i tett så skivene dekker hele bunnen og fordel osten i et jevnt lag over det hele. Det lønner seg å la de siste 2–3 cm i den ene kortsiden være skinke- og ostefri, så unngå du griseri og trøbbel når du ruller den sammen. Dryss litt oregano over og rull forsiktig sammen fra den ene kortsiden. Du bør ende opp med en tykk, men ikke for hard rull. Finn frem den skarpeste kniven du har og skjær tynne skiver av rullen, ca. 1 ½ cm tykke. Vær litt forsiktig, så du ikke ødelegger «snurren» når du skjærer. Legg skivene på bakepapirkledd stekebrett. Siden deigen er rullet ganske løst sammen, lønner det seg å behandle skivene forsiktig på veien fra skjærefjøl til stekebrett, så ikke alt fyllet ramler ut.

Etterhev til snurrene er luftige og store. Sett i stekeovn ved 225 grader til de er gylne, faste og gjennomstekte, ca. 12–15 minutter. La dem avkjøle litt på stekebrettet før du flytter dem over på rist, for å unngå at den smeltede osten renner ut. Frys de avkjølte snurrene i plastposer.