Pannekaker kan være så mangt, fra de flortynne med blåbær til middag, til de store haugene med tykke frokostpannekaker du har sett på TV fra det store utlandet. Begge deler er gode, men frokostpannekakene har ekstrabonusen at de uten problemer kan få liv i et stille hus en tidlig pinsemorgen. For hvem klarer egentlig å bli liggende når duften kommer snikende inn gjennom nøkkelhullet, sammen med vissheten om at amerikanske pannekaker har en «ja takk, begge deler»-tilnærming til topping og tilbehør?

Det må selvfølgelig sirup til. Pannekakene i oppskriften inneholder kun bitte lite sukker for at de skal tåle en solid sirupsveip. De er dessuten aller best når de er varme, så hvorfor ikke legge en liten smørkladd på toppen, som får smelte og renne nedover sammen med sirupen. Nei da, det er ingen som har påstått at dette er helsekost, men hvis du først skal overdrive, kan du overdrive skikkelig. Andre velger en helt annen tilnærming, med masse bacon til, og så er det de som tar den helt ut, og kombinerer bacon og sirup på pannekakene sine for en superamerikansk start på dagen. Det er voldsomt.

I stedet går det an å lette opp alt det sirupssøte med frukt og bær, og her finnes det få grenser. Blåbær er og blir en pannekakeklassiker, tett fulgt av både jordbær og bringebær. Det er heller ingen grunn til å kimse av banan i skiver, og nå beveger vi oss tilbake til overdrivelsene igjen: Dropp sirupen, men øs på med sjokoladepålegg og nøtter sammen med bananen. Det blir kanskje mer dessert enn frokost, men skal det være, så skal det være!

Men la oss ikke glemme selve pannekakene midt opp i denne tilbehørsoverfloden, for tiden er inne til å glemme alt du har lært om en røre som skal være like tynn som kremfløte og pannekaker du nesten skal kunne lese avisen gjennom. Her er målet en tjukk røre, helt på grensen til en deig, som du løser litt opp med stivpiskede eggehviter rett før steking. Med både natron, bakepulver og luften fra eggehvitene skal du uten problemer få tykke, luftige og deilige pannekaker. Hvis du misliker det litt metalliske smakshintet som kommer fra natronet, går det helt fint å droppe det. Bare vær ekstra forsiktig så du ikke slår all luften ut av eggehvitene, for røren trenger alt det løftet den kan få.

Aller best er pannekakene når de serveres rykende varme, rett fra pannen, så la folk vente ved bordet mens du steker.

AMERIKANSKE PANNEKAKER

(4 porsjoner)

4 egg

4 ss sukker

4 ss smeltet smør

3 dl yoghurt naturell

2 dl vann

6 dl hvetemel

2 ts bakepulver

1 ts natron

½ ts salt

Skill eggene. Visp sammen eggeplommer, sukker, smør, yoghurt og vann i én bolle og alle de tørre ingrediensene i en annen bolle, før alt vispes sammen til en ganske tykk, men likevel glatt røre. La røren svelle noen minutter på kjøkkenbenken mens du stivpisker eggehvitene. Rett før steking vender du de stive eggehvitene inn i røren. Vær forsiktig, så du ikke slår ut for mye luft. Smelt litt smør i en stekepanne og stek små, tykke pannekaker. Halvannen spiseskje røre er et godt utgangspunkt for én pannekake. Snu dem når de begynner å få bobler på overflaten og stek ferdig på andre siden. Serveres varme med enten søtt eller salt tilbehør.