Har du tenkt på hvor eksklusiv molta egentlig er? Det er et bær som har hatt sin egen paragraf i straffeloven (det var forbud mot å plukke moltekart), det vokser stort sett kun helt øverst på den nordlige halvkule, her som vi bor, den er selve smaken av julens dessertbord, og den som finner ei god moltemyr blir fort like hemmelighetsfull som en spion på oppdrag.

Og likevel klarer vi ikke å løfte frem de gyllenoransje, syrligduftende bærklasene med noe som engang ligner den stoltheten en franskmann holder frem sin svarte, illeluktende trøffel med. Det vokser en delikatesse rett utenfor stuedøra vår, og vi har ikke vett til å rope de gode nyhetene ut fra fjellets topp. Molta er dessuten omfattet av allemannsretten, så finner’n er vinner’n av gullpotten.

Det er morsomt å blande smaker som du umiddelbart ikke skulle tro passet sammen, så hvorfor ikke ta den helt ut her og lage rullekake med molte og geitost! Ikke den brune varianten, men den hvite. Igjen har de franske tatt patent på stil og navn – chevre – men der det finnes geit, finnes det hvit geitost, samme hva den heter. Prøv en lokal variant! Finmos osten, bland med søt, pisket krem og rull den inn i en rullekake sammen med sursyrlige molter. Det blir smaksdynamitt!

Jeg skulle virkelig ønske jeg var en sånn som klarte å plukke bøttevis med molte, men jeg har i stedet lært meg å strekke de bærene jeg plukker så langt som mulig. Det blir som regel nok til juledesserten, til en liten rullekake for øyeblikkelig nytelse og til en multesirup som kan fryses i små porsjoner og gi intens moltesmak til både is og kaker langt utover vinteren.

MOLTERULLEKAKE MED GEITOST

3 egg

1 ½ dl sukker

2 dl potetmel

1 ts bakepulver

FYLL

3 dl kremfløte

3-4 ss sukker

100 g hvit myk geitost (Snøfrisk eller f.eks. Jåblom fra Grindal Ysteri)

300-400 g usøtede molter

Forvarm stekeovnen til 250 °C. Smør bakepapir og legg det i en langpanne, 30x35 cm. Visp egg og sukker til luftig eggedosis. Sikt potetmel og bakepulver i eggedosisen, bland lett sammen og hell i langpannen. Ved å vippe pannen litt rundt ender du opp med jevnt fordelt røre. Stek midt i ovnen i 5 minutter. Vend kaken ut på fuktig kjøkkenhåndkle oppå en bakerist, trekk av papiret og la langpannen ligge over kaken mens den avkjøles. Da blir kakebunnen myk og lett å rulle senere.

Rør geitosten myk. Det er lettest hvis osten har romtemperatur. Stivpisk fløten med sukkeret. Rør inn geitosten og smak til. Det skal være tydelig søtsmak, men ikke mer enn at geitosten kommer tydelig frem i bakgrunnen. Smør ostekremen på den avkjølte rullekakebunnen, fordel moltene over kremen og rull sammen. Legg kaken på et fat og dryss rikelig med melis over den. En stripe molter på toppen både smaker og ser fint ut.

MOLTESIRUP

1 ½ kilo molter

1 flaske hvitvin

1 kilo sukker per liter saft

Mos moltene og bland med hvitvin i en bolle med lokk. Sett i kjøleskapet i fire døgn før bærmassen helles i et sileklede (musselin) så mest mulig saft får renne ut. Mål mengden saft og hell i en kjele sammen med riktig mengde sukker. Kok opp og skum av. La saft og sukker småkoke til det er blitt tykt og – nettopp – sirupsaktig. Avkjøl, hell på små glass eller flasker og sett i fryseren til senere bruk. Brukes over ost, kaker, moltekrem for litt ekstra moltesmak, i sausen – det finnes nesten ikke grenser for hva moltesirup kan brukes til.