Oppdal ungdomsklubb holder åpent mandag og fredag og registrerte i 2017 hele 304 medlemmer totalt. I snitt møtte det 48 ungdommer hver kveld, og på det meste var det 70 ungdommer samlet.

- Da er det fullt her, smiler klubbleder Siv Anita Rise.

Oppdal ungdomsklubb ligger formelt under Oppdal kulturhus, og har da også et utmerket samarbeid med resten av huset.

- Vi har et kjempesamarbeid med resten av kulturhuset, og har tilgang til Studio 2, musikkrom og noen ganger Allsalen. Vi har eget crew som stiller opp på UKM og andre arrangement, og vi har bassengdisco, kinoaktiviteter, film og ulike spill, forteller Rise.

Politikerbesøk

Formannskapsmedlem og gruppeleder i Senterpariet, Ola Husa Risan, besøkte sammen med partikollega og medlem i driftsutvalget i Oppdal kommune, Olav Skjøtskift, ungdomsklubben fredag kveld for å skaffe seg et innblikk i virksomheten og se på hvilke behov klubben har for på best mulig måte å være et godt tilbud for ungdommen i Oppdal.

- Formålet med besøket er å se hva ungdomsklubben er og snakke med ungdommen om hvilken betydning klubben har for dem, forteller Husa Risan.

Oppdal ungdomsklubb tilbyr en arena der ungdommen selv i stor grad har regien. Illustrerende nok består styret i klubben av åtte ungdommer og to voksne.

- Her skravler de om alt mulig og glemmer fort at vi voksne er her. Det blir ikke som med foreldre eller lærere, og de vet også at vi har taushetsplikt. De føler seg nok trygge her, tror Rise.

Savner steder de kan treffes

Rapporten "Oppvekst i bygder" som ble gjennomført ved NTNU, viser at ungdommen i Oppdal savner flere møteplasser.

- I forbindelse med folkehelsemøtet ved Oppdal videregående skole i slutten av januar, fikk vi også innspill på at ungdommen ønsker at klubben skal holde åpent en ekstra kveld i uka, forteller Husa Risan.

- I Oppdal finnes det ikke et eneste tilbud til ungdom under 20 år på lørdagskvelden, og vi ser behovet for å holde åpent denne kvelden i uka. Men det er det foreløpig ikke budsjettert for, legger klubblederen til.

Siv Anita Rise begynte som lærling i ungdomsklubben, og den gang kom det gjerne fem ungdommer på klubbkveldene. Nå er det kanskje 50 som møter opp, men fortsatt er det budsjettert med 0,87 årsverk i ungdomsklubben, slik det også var den gang.

Lokalpolitikerne tar med seg innspillene tilbake til rådhuset, men kan naturlig nok ikke love økte bevilgninger til ungdomsklubben. Pengene fordeles fra en pott som tildeles kulturhuset, og det er altså styret for kulturhuset som fordeler pengene til ulike aktiviteter.

 Denne fordelingen har ikke politikerne tenkt å legge seg så mye bort i.

- Vi kan ta med innspill inn i handlingsplanen, og jeg tror nok kulturhuset lytter til innspill fra både ungdomsrådet og politikerne. Men vi har selvsagt tillit til at styret fordeler midlene etter beste evne, presiserer Husa Risan og Skjøtskift.

Eierskap

Hærverk er et ikke-tema i klubben, og har heller ikke vært det på mange år. Noe klubblederen mener henger sammen med tillit og eierskap.

- De føler rett og slett at dette er deres. Vi har et sett med regler, ellers gjør de stort sett som de vil. Omtrent som Kardemommeloven, sier hun og smiler nok en gang.

Olav Skjøtskift tror mange ungdommer har en sosial sperre mot å delta i organiserte aktiviteter. Da er det utrolig viktig med slike arenaer som ungdomsklubben.

- Slike møteplasser blir mer og mer viktig i forhold til utviklingen i samfunnet vårt. En arena å møtes på, det er det som er viktig, og da må midlene gå sånn noenlunde i takt med behovet, sier Skjøtskift.