«Djevelens frukt», ble den kalt fordi den vokste under jorda, og hadde det ikke vært for 1700-tallets potetprester som framsnakket den hadde den nok blitt liggende der i den mørke muld. I dag er det fortsatt folk som heftig fremmer påstander om at poteter er noe av det mest djevelske du kan legge på tallerkenen, men hvordan kan egentlig folk snakke så vondt om noe som smaker så godt?

Vår egen beskyttede Fjellmandel er på hell lagringsmessig i disse dager. Hvis du har noen liggende på lur i en mørk, kjølig krok, begynner de nok å bli litt myke og uspennende. Vi endrer tilberedningen, til metoder som utsletter alle spor av potetens vinterslapphet. Bort med vann og damp, og inn med stekeovnen tørre varme.

Mandelpotetenes form gjør dem perfekte til ovnssteking, og ved å steke dem hasselback-style blir de både faste i kjøttet igjen, samtidig som de får litt etterlengtet smørsmak i sprekkene. Noen gir dem et lite ostedryss rett før de er ferdige, og da blir de nesten som et måltid i seg selv.

Potetens allsidighet gjør at den også havner i kaka. Du liker jo gulrotkake, så hvorfor ikke ha litt kokt, most potet i eplekaka? Du kjenner garantert ikke potetsmaken, men til gjengjeld får du en kake som «aldri» blir tørr – i hvert fall ikke før du har spist den opp.

Og visste du at det går an å lage potetgull i stekeovnen? Helt uten fett? Hemmeligheten ligger i masse krydder og lav nok temperaturen til at potetskivene ikke brennes. Tenk, sunt potetgull. Fra nå av framsnakker vi poteten, ikke sant?

HASSELBACKPOTETER

(4 porsjoner)

12 Fjellmandel

2 ss smør

1 ts salt

½ ts pepper

evt. 1 ts paprikapulver

Forvarm stekeovn til 225 grader. Skrell potetene, skjær av en skalk under så de blir liggende støtt og skjær dem nesten gjennom så de henger sammen i bunnen. Pensle med smør, dryss med krydder og stek midt i ovnen i ca. 40 minutter, til de er møre og gylne. Kan serveres til stort sett alt av kjøtt og fisk.

EPLEKAKE MED POTET

(1 liten springform)

125 g kokt fjellmandel

225 g hvetemel

1 ss bakepulver

1 ts kanel

175 g smør

125 g sukker

2 egg

1-2 dl melk

3 store epler

Skrell og mos de kokte potetene godt. Bland mel, bakepulver og kanel, og smuldre inn smøret før alt blandes inn i potetmosen. Rør inn sammenvispet egg og spe med melk til du får en tykk røre. Bland inn eplene, som er skåret i mindre biter. Hell røren i smurt springform og stek ved 190 grader i 1 time og 15 minutter. Avkjøl i formen. Server som den er, med pisket krem eller bare et melisdryss på toppen.

OVNS-POTETGULL

Ta et par poteter per porsjon, for dette er godt. Vask dem godt, men behold skallet på. Bruk mandolin, ostehøvel eller potetskrelleren til å skjære dem i tynne skiver. Jo tynnere, jo bedre. Blir de for tykke, blir de heller ikke sprø. Legg skivene i kaldt vann i 30 minutter for å bli kvitt overflødig stivelse, fisk dem ut av vannet og tørk godt med kjøkkenhåndkle/kjøkkenpapir.

Du kan se at de har ligget lenge nok i vannet når de begynner å bøye seg. Fordel potetskivene på bakepapirkledde stekeplater, og sørg for at de ikke ligger over hverandre. Dryss med salt og det krydderet du ellers ønsker og sett brettene i stekeovnen, forvarmet til 120 grader varmluft.

La dem stå til potetskivene har fått gyllen, fin farge, og du «ser» at de ikke er rå lenger. Når de avkjøles blir de helt sprø!