Medlemmene i Meldal – Rennebu Værring var mandag samlet på gården til Kristin og Magnar Skjerve på Stamnan i Rennebu. Her ble lam av norsk kvit sau og spælsau bedømt av uhildede dommere fra Midtre Gauldal og Oppdal.

–Hensikten er kort forklart å finne de beste lamma fra i vår, for å kunne bruke de til avl, forteller dagens vertinne og leder for styret i værringen, Kristin Delviken Skjerve.

30 sauebønder fra Rennebu og Meldal fulgte med når oppdalingene Ola Skreen og Arnstein Granlund og deres to kolleger fra Midtre Gauldal sjekket sauenes beskaffenhet. Lamma er plukket ut etter at mor og far sau har fått indeks fra sauekontrollen, og på mandagens kåringsjå ble kropp, bein og ull nøye vurdert.

Avl eller lammestek

Og pungen, naturligvis. Det er jo tross alt kommende avlsdyr vi snakker om, så det er for eksempel forholdsvis viktig at dyra er utstyrt med to testikler.

–Det er opp til styret å plukke ut dyra som skal brukes videre til avl. De som kommer dårlig ut, blir slaktet, er den kontante beskjeden fra Delviken Skjerve.

Ola Skreen er sauebonde fra Oppdal, og etter eget utsagn veldig interessert i yrket. Han skryter gjerne av dyreholdet i Rennebu.

–Jeg har nylig gjennomført dommerkurs, og debuterer faktisk som dommer her i dag. Etter det jeg kan se, er det jevnt over fine lam i Rennebu og Meldal. God høyde og god strekk, sier han mens han sjekker krabaten i bingen.