Smaken av sommer er nettopp store, solvarme, saftige bær som eksploderer av smak når tennene biter gjennom dem. Selv om vi hele vinteren får kjøpt utenlandske bær som dekker de verste jordbærabstinensene, skal det bare ett modent norsk jordbær til for å huske at alle de andre er bleke kopier. Så nå, når butikkene rydder plass til at store paller med nyplukket bær skal rulles inn, er det bare å forberede seg på bærfråtsingen som hører den varme årstiden til.

For selv om det er lite som slår en kurv jordbær uten noe tilbehør, eller til nød med en fløteskvett til, kan jordbær også brukes i middagskjøkkenet. Den søte saftigheten er den perfekte kontrasten til kraftigere smaker, som ruccola (eller småbitre løvetannblader, hvis du er en sånn som selv henter salaten din ute i nærmeste grøftekant!), sterk ost eller spekemat.

Det kan gjøres så enkelt som et par skiver spekeskinke og et par jordbær på en tannpirker som litt småknask utpå ettermiddagen, eller en salat der pepperaktig ruccola og en fet og litt sterk brie møter smaksmotstand i søte jordbær. Noen nøtter for knasets skyld, og så er den perfekte sommersalaten i havn.

Jordbærklassikeren over alle klassikere er likevel som dessert med fløte. Det er både enkelt og godt, og skulle du få lyst til å øke innsatsen på kjøkkenet en anelse, kan du putte jordbærene og fløten i en vannbakkelsstang. Vannbakkels er uendelig mye enklere å bake enn mange frykter, så her kan du imponere de uvitende med dine kjøkkenferdigheter. Akkurat nå, når de første norske bærene har friske priser, er en vannbakkelsstang også en smart metode for å strekke bærene litt. Du trenger egentlig bare én kurv bær til en hel stang, og da får du rikelig til både fyll og pynt.

Visste du forresten at jordbærbladene kan tørkes og brukes som te utover vinteren? I folkemedisinen ble jordbærte brukt mot gikt, nervøsitet og blodmangel. Den beste effekten er likevel kanskje at den svake, nydelig duften fra teen bringer med seg løfter om sommere som kommer.

JORDBÆRSALAT MED BRIE

(4 porsjoner)

1 pk. ruccola

1 kurv jordbær

100 g hasselnøtter

1 brie

Dressing:

1 ss olivenolje

1 ss balsamicoeddik

1 ts honning

litt salt og pepper

Rens og del jordbærene i mindre biter. Skjær osten i munnfullstore biter. Bland salat, bær, ost og nøtter, visp sammen dressingen og hell over salaten rett før servering. Uten noe annet til er dette en lunsjsalat, men legger du til brød og noen spekeskinkespidd med ekstra jordbær blir det også en fullverdig middag.

SOMMERVANNBAKKELS

(1 stor kake)

2 ½ dl vann

125 g smør

125 g hvetemel

4 egg

4-5 dl kremfløte

1-2 kurver jordbær

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kok opp vann og smør i en vid kjele. Tilsett mel og rør kraftig med tresleiv til massen samler seg rundt sleiven. Avkjøl noen minutter for du rører inn ett og ett sammenvispet egg om gangen. Rør godt mellom hvert egg. Deigen skal være så tykk at den holder på formen, så hold litt tilbake med det siste egget til du ser hvordan deigen utvikler seg.

Ha røren i en sprøytepose og sprøyt ut en stang på bakepapirdekket stekebrett – enten frem og tilbake tett i tett eller flere lange striper på langs, ganske tett inntil hverandre. Sikt mot at kaken i ustekt form skal være ca. 6–7 cm bred og like lang som stekebrettet. Stek på nederste rille i ovnen i 30–40 minutter. Avkjøl og fyll med pisket krem og masse grovhakket jordbær, alternativt vaniljeis og jordbær.