Hvor lang tid tar det egentlig å koke opp litt hvitvin eller eplejuice, hive oppi chili, hvitløk og blåskjell, legge på lokket og riste godt. Hvis det tar så mye som ti minutter, ja, så har du somlet med et par av arbeidsoppgavene. Så lenge du velger sikre blåskjell fra fiskedisken i stedet for å plukke dine egne med fare for alvorlig forgiftning, er dette omtrent så enkelt som det kan bli.

Det belgiske folket har valgt denne kjappe varianten til sin nasjonalrett. Moules frites. Blåskjell med pommes frites. Du får det servert stort sett hvor du setter din fot i Belgia, men det er også lett å lage hjemme i en varm sommernatt.

Faktisk var det opprinnelig fattigmannsmat. Blåskjell vokste i rikelige mengder langs flandernkysten, og poteter har man jo «alltid» hatt. Fordelen med å fritere dem, er at varmen og fettet kan få selv den slappeste poteten til å stramme seg opp og bli en godbit. Vi skal heller ikke se bort fra at de gamle belgiere og nederlendere spiste blåskjell fordi de var bra for dem. Skjellmaten er full av næringsstoffer som jern, jod og selen, masse omega 3 og i tillegg rikelig med protein som gir god metthetsfølelse.

Nå skal det være sagt at pommes frites trenger litt mer tid enn blåskjellene, men med mindre du lager dine egne friterte poteter, er det ikke noe særlig arbeid forbundet med å spre frosne, halvstekte potetstrimler eller båter utover et stekebrett og vente mens de blir ferdige i ovnen. Et alternativ er selvfølgelig å droppe potetene til fordel for en fersk, sprøstekt baguette. Bare bryt av en bit og dypp i den deilige suppen som består av blåskjellkraft, hvitløk, chili og vin eller eplejuice.

Men uansett trenger du en dipp, for ketchup og blåskjell er ingen stor smaksmessig match.

Hvis det fortsatt skal være enkel, rører du sammen en sitron-dill-majones. Det høres altfor enkelt ut til at det gjør noen forskjell på smaken, men du og du, som sitronen løfter en ellers tung majones til nye høyder.

MOULE FRITES

(4 porsjoner)

2 kg ferske blåskjell

2 dl hvitvin eller eplejuice

2 fedd hvitløk, finhakket

1 rød chili, finhakket

Finhakk hvitløk og rød chili. Hell hvitvin eller eplejuice i en stor kjele sammen med hvitløk og chili. Når det koker, helles alle blåskjellene nedi kjelen, lokket legges på og hele kjelen ristes et par ganger. La kjelen stå på høy varme i 4–5 minutter. Rist av og til. Ta av lokket og sjekk om alle blåskjellene har åpnet seg. Kast de som eventuelt fortsatt er lukket.

Hvis du vil utvide retten, kan du tilsette 3 dl kremfløte i gryta etter 2 minutter, og så koke i ytterligere 2–3 minutter. Da har du både de dampede blåskjellene og en nydelig, kremet blåskjellsuppe som kan spises med brød.

Server de dampede blåskjellene med pommes frites – enten selvlaget helt fra bunnen av, eller en pose pommes fra frysedisken – og rikelig sitron-dill-majones til å dyppe både pommes, brød og blåskjell i.

SITRON-DILL-MAJONES

1 pk. ferdig majones

1 sitron

1 bunt fersk dill

salt og pepper

Finriv sitronskallet ned i majonesen sammen med saften fra sitronen. Finhakk dillen, tilsett i majonesen og bland godt. Majonesen blir litt løsere i konsistensen, men bør fortsatt være ganske tykk. Smak til med salt og pepper og sett kjølig frem til servering.