Så du trodde spinat var det sunneste som fantes? Nei, da. Spinaten får grundig næringsjuling av brennesle. De to grønne bladene smaker stort sett det samme, men velger du brennesle får du nesten fem ganger så mye vitamin C og jern, nesten seks ganger så mye kalsium, nesten dobbelt så mye sink, fiber og protein, og sånn fortsetter det. Og så er det helt gratis og vokser i rikelige mengder absolutt overalt.

Historisk var neslesuppe livgivende i ordets rette betydning. Litt utpå våren, da stabburet var tomt og årets grøde så vidt var kommet i jorda, dukket disse knallgrønne energibombene opp og bød på spirende liv, næring og energi. Tenk så deilig å hive innpå en frisk suppe etter en lang ettervinter med saltmat, sild og potet.

For smaken er god, også for oss som er vant til at alle råvarer er tilgjengelige hele året. Enten du lager en klar kraftsuppe med masse grønn neslesmak, eller en litt mildere variant med fløte, kjenner du helt tydelig at dette er frisk mat.

Neslesuppe er kanskje den vanligste måten å spise sitt brennende ugress, men hvis du forveller eller tørker den kan den brukes til masse mer. Tørkede blader holder seg til langt utpå vinteren hvis de oppbevares i tett glass, og de bringer med seg smak og duft av sommer når du brygger en kopp nesle-te med honning. Og hver gang du tar lukerunden i hagen i sommer kan du fylle fryseren med grønt til vinteren.

Skyll bladene, forvell dem i fem minutter i kokende vann, sil bort kokevannet og avkjøl neslebladene i kaldt vann. Så tar du små håndfuller kokte blader, klemmer dem hardt sammen til spiseskje-store kuler som du singelfryser på et brett i fryseren. Når de er hardfrosne legger du dem i en pose eller boks, og så er det bare å plukke ut en kule eller to for å friske opp supper, gryter, brød eller kjøttkaker utover vinteren. Det kan nesten ikke bli sunnere eller billigere enn den forbannede brenneslen.

NESLESUPPE

(4 porsjoner)

125 g brennesleblader

40 g smør

½ løk, finhakket

1 l hønsekraft, gjerne blandet med kokevann fra neslene

¼ ts salt

¼ ts pepper

evt. 1 ½ dl kremfløte

4 kokte egg

Finn frem tykke gummihansker og plukk små blader og toppskudd av brenneslene som vokser rundt huset. Skyll godt i kaldt vann og forvell i kokende vann i ca. 5 minutter. Fisk ut bladene, men bevar kokevannet. Det er verdifullt, både på smak og næringsstoffer. Nå er neslebladene blitt en uskyldig, ikke-brennende grønnsak det går an å lage mat av.

Finhakk løken og stek den blank og mør i smør. Tilsett kraft – gjerne en buljongterning utrørt i det varme kokevannet fra neslene – og nesleblader, samt salt og pepper. Kjør suppen glatt med stavmikser og smak til. Nå skal du også ta et valg: Vil du ha suppen som den er her, eller vil du avrunde den litt med fløte. Tilsett i så fall fløten, la den koke opp og smak til en ekstra gang med salt og pepper. Server rykende varm suppe med kokt egg og neslescones. Et dryss finhakket spekeskinke gir også god smak.

NESLESCONES

(2 «brød»/8 biter)

220 g hvetemel

220 g sammalt hvete, fin eller grov

1 ss bakepulver

1 ts salt

2 ss sukker

4 ss rapsolje

3 dl skummet melk eller lettmelk

Rør sammen alle ingrediensene til en løs deig. Ikke elt den, for da får du harde scones. Del deigen i to og rull til to boller du klemmer flate, ca. 2 cm tykke. Del hver leiv i fire kakestykker med kniv, nesten helt gjennom, men de skal fortsatt henge sammen. Stek ved 200 °C i 15–20 minutter og avkjøl noen minutter før de spises.