Den hører til på et trøndersk kaffebord og skiller seg fra andre «vanlige» kringler med at den splittes på langs og snurres åpen før den stekes. Så i stedet for å være en tett gjærkake som skjuler sitt fyll, blomstrer Trønderrosen ut og avslører sitt indre for enhver som er interessert. Et indre som nesten renner over av smør, sukker, kanel, rosiner og mandler.

Dessuten skiller den seg ut med en diger haug finrevet sitronskall i deigen. Det gir det lille ekstra, løfter smaken en anelse fra bare enda en kanelhvetekringle, og gjør hele kaka mindre søt. Faktisk er det lettere å spise flere biter når smaken ikke er så søt, og hintet av sitron passer utrolig godt sammen med en kopp te eller kaffe.

Trønderrosen burde kanskje vært kalt en «Nidarrose», siden navneopphavet trolig er det store rosevinduet i Nidarosdomen. Ta også en ekstra titt på Trondheim bys flagg. På rød bakgrunn stråler den gule åttebladsrosen som et symbol for byen og byens navn – Nidarrosen eller Trondheimsrosen. Men siden det er langt fra by til fjell – og enda lenger var det på 1500-tallet, da Nidarrosen dukket opp første gang i offentlig sammenheng – funket det godt for lokale å døpe den om til det mer omfattende, mindre bypregede, Trønderrose.

Man skulle vanskelig tro at en traust trønderrose kan være trendy, men tro igjen, løft blikket og se mot Frankrike. Couronne, kaller de den der. Krone, fordi den har en form av kongelige proporsjoner. De spiser den både som festkake og festmat. I sin søte versjon ligner den Trønderrosen, med alt som hører med av sukker, smør, kanel og mandelmarsipan, men de lager også en matversjon.

En slags halvåpen eller halvlukket pai eller pizza, lagd uten sitronskall, men i stedet med urter blandet inn i deigen. Og det finnes ingen regler. De kan fylles med alt! De hippeste og mest trendy kafeene har diskene fulle av søte og salte couronner, så hvorfor ikke ta en ost- og skinkecouronne som lunsj og så avslutte med en søt, myk og kanelduftene dessertbit som minner om hjemlige strøk.

TRØNDERROSE

(1 stor kringle)

2 ½ dl melk

1 pk. gjær

1 egg

85 g sukker

2 ts revet sitronskall

120 g smeltet smør

550 g hvetemel

Fyll:

50 g smør

50 g sukker

3 ts malt kanel

1 ½ dl rosiner

1 dl mandelflak

egg til pensling

Elt sammen en løs og glatt deig av alle ingrediensene. Vær forsiktig med melmengden. Dekk bakebollen med plast eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbelt størrelse på et lunt sted. Kjevl ut til et deigflak som er 1 meter langt og 25 centimeter bredt. Rør sammen smør, sukker og kanel, og smør dette på deigen. Dryss over rosiner og mandler.

Rull deigen sammen til en fast pølse. Skjær deiglengden i to på langs. Tvinn de to delene sammen igjen, slik at snittflaten vender opp. Ikke tvinn for stramt, for deigen skal ha plass til å heve. Legg deigen som ring på bakepapir på stekeplate. Etterhev under plast og kjøkkenhåndkle på et lunt sted. Pensle med sammenvispet egg og stek kringlen nederst i ovnen ved 200 °C i 25-30 minutter. Avkjøles på rist, men serveres i god tid før den er blitt helt kald. Lunken er alltid best.

Tips: Har du ikke tid til å bake akkurat når du trenger kaken? Gjærdeig egner seg utmerket til frysing, så bak og form Trønderrosen dager eller uker før servering og frys den ustekt (pakk godt inn i plast), ta den ut av fryseren kvelden før, la den tine og stek som vanlig.