Planleggingen fram mot årets store høydepunkt for avgangselevene på Oppdal videregående skole er godt i gang. Allerede neste uke går startskuddet for russetiden. Da skal russen gjennomføre sin første russeknute, når de skal samle inn penger til Krafttak mot kreft. I slutten av måneden er det den årlige russerevyen som går av stabelen.

Årets russepresident er Mattias Aspeland. Han gleder seg til russetiden som nærmer seg med stormskritt.

– Grunnen til at jeg valgte å stille som president er fordi jeg synes det så veldig artig og interessant ut. Jeg hadde en motkandidat, sier han til Opdalingen.

Bil har han også, og sammen med sju andre gutter er det Fast 8 som utgjør årets presidentbil.

– En stor og god gjeng

Han beskriver årets russekull som en stor og god gjeng.

– Jeg tror vi kommer til å få en veldig fin tid sammen, sier han.

Som russepresident er han russens ansikt utad, men han sier selv at han ikke kommer til å være en person som sjefer for mye.

– Jeg kommer til å se til at alle er med og at ingen blir utelatt. Årets russegjeng er veldig ordentlig, så jeg tror ikke det skal være noen fare for at det blir noen problem, som for eksempel hærverk eller slåssing. Vi skal ha det morsomt sammen. Det unike med oss er at alle er sammen, om det er på fest eller på skolen, sier han.

Aspeland er ikke redd for at russetiden skal gå utover forberedelsene til eksamen.

– Fraværsgrensen setter en naturlig stopper for å tøye strikken helt ut, og skulle jeg være så uheldig og komme opp i eksamen i russetiden, prioriterer jeg eksamen foran russefeiringen, sier han.

Gleder seg til treff

Alle i bilen han er med i skal avgårde til Tryvann og Landstreffet på Lillehammer.

– Det er kanskje treffene jeg gleder meg mest til. I tillegg blir det nok en del turer til Trondheim, hvor vi blant annet skal på 16. mai-kamp på Lerkendal. Men det kommer også til å bli en del rulling her i Oppdal, sier han.

Bilen til Fast 8 har de ikke begynt å jobbe så mye med ennå, men med litt over en måned igjen til russetiden, starter de arbeidet ganske snart.

– Den kommer til å bli ferdig til russedåpen, sier Aspeland med et smil om munnen.

I år er det to guttebiler og tre jentebiler i Oppdal. I fjor ble Sør--Trøndelags første russebuss lansert i Oppdal. Aspeland forteller at det har vært snakk om russebuss i år også, men at alle har valgt biler.

– Det er ikke til å legge skjul på at det er mer økonomisk med bil. De aller fleste i russekullet har jobb ved siden av skolen og vi har også hatt dugnader, solgt dopapir og arrangert fester for å kunne samle inn penger til russetiden og russebilen, sier han.

26. april braker det løs for årets russekull, med russedåp utenfor Oppdalsbanken. Deretter blir det straka vegen til Tryvann, før Landstreffet på Lillehammer venter helga etter.