Det er lite som befinner seg under fiskepinner på den norske middagens kvalitetsskala, og det med god grunn. Ikke er det mye fisk i en ferdigkjøpt fiskepinne, og de smaker stort sett som pinner. Likevel finnes det håp for den som trenger sprø panering for å gi fisken middagsbein å gå på, uten å måtte bruke timevis på kjøkkenet. Hjemmelagde fiskenugget – stekte gullklumper med fisk i hovedrollen – tar ikke ett sekund lenger å lage enn den kleine kjøpevarianten, samtidig som både smak og innhold befinner seg i en helt annen kategori.

For dette går så fort at tilbehøret må være ferdig på forhånd. Stekte poteter i en eller annen form er alltid godt ved siden av fisk. Kanskje tar du snarveien med en pose ferdig pommes frites i ovnen, men det går utrolig kjapt med hjemmelagde potetstaver også. En stor potet per person. Poteten skrubbes grundig, skjæres i tynne strimler og vendes i litt olje, salt og pepper, og blir mør og litt sprø på et kvarters tid ved 220 grader i ovnen. Da har du også kontroll over både salt- og fettinnhold, så dette er vinn-vinn på alle kanter.

Det kanskje viktigste med fisken, er å salte den godt før den paneres, og her kommer den eneste ventetiden inn. Fisken må ligge med salt rundt 10 minutter for at noe av overskuddsvannet skal rekke å trekke ut. Fisk inneholder masse vann, og når du skal prøve å klebe tørre cornflakes fast til fisken, er det dumt hvis egget blir så utvannet at alt bare renner av. Saltet er også viktig fordi kombinasjonen sweet chilisaus og cornflakes er ganske søtt. Saltet klarer å overbevise fisken om at den er middag, og ikke dessert. Av samme grunn lønner det seg å steke potetene såpass hardt at de får masse farge, for potet er i bunn og grunn også en søt smak som må stekes bort.

Panering er litt mer grisete enn å åpne en pakke ferdigpanert fisk, men det er mulig å unngå egg- og cornflakessøl over hele kjøkkenet hvis du klarer å begrenser de helt store armbevegelsene gjennom litt planmessighet. Med den ene hånden vender du fiskebitene i melet og legger dem over i egget, og så lar du den andre hånden stå for mesteparten av griseriet med å vende bitene i egget, rulle dem i cornflakesen og legge dem stille og rolig i stekepannen. Da har du hele tiden en noenlunde ren hånd rede til forefallende arbeid. Så er det bare å snu fisken forsiktig i panna så ikke paneringen faller av, og servere rykende varm fisk med tilbehør i løpet av minutter. Forsvinner garantert lynraskt.

Torsketungenuggets i cornflakes

(4 porsjoner)

800 g torsk, skinn- og beinfri

2 ss hvetemel

2 egg

2 ss sweet chilisaus

4 dl cornflakes

smør og olivenolje

2 gulrøtter

1 pose sukkererter

1 isbergsalat

pommes frites

sweet chilisaus, til dipp

sitron, til servering

Skjær torsken i biter, et par cm tykke. Jeg brukte torskerygg, så jeg fikk små, runde «nuggets», men lange strimler fra filet blir like godt.

Dryss fisken med litt salt og la ligge noen minutter på kjøkkenpapir, så overflødig fukt trekkes ut. Dette er viktig, for hvis det er for mye vann i fisken, blir det umulig å få paneringen til å sitte.

Pisk sammen egg og chilisaus. Vend torskebitene først i hvetemelet, så i eggeblandingen og rull dem til slutt i cornflakes så de blir godt dekket. Stek torskenuggetsene i en blanding av smør og olivenolje, 3-4 minutter på hver side, avhengig av hvor store bitene er. Snu forsiktig, så ikke paneringen faller av.

Serveres rykende varme, med salat, sukkererter og høvlet gulrot, samt ekstra sweet chilisaus og nystekte pommes frites.