Egg og appelsiner er, i tillegg til lam, de gastronomiske peilepinnene vi styrer etter i påsken.

Drøyt 127.000 sørtrønderske høner arbeider hvert år for å gi oss nok egg, og spanske fruktbønder sender rundt 30 millioner appelsiner nordover – de aller fleste i disse dager. De har sine opphav langt fra hverandre, men sammen er de kakedynamitt!

Her er fire enkle søtsaker som dekker stort sett alle de kake- og dessertbehovene du har i påsken.

OK, appelsinkremen tar både tid og vispetålmodighet, men lag stor nok porsjon med en gang, for den holder seg hele ferien i kjøleskapet.

For når appelsinkremen, som er selve smaksgiveren, er på plass, er resten lett som ingenting.

Visper du én eggehvite har du raskt seks eller åtte små marengsbunner som blir elegante, syrligsøte kaker med litt kremfløte og en skje appelsinkrem på toppen. Scones, som er et bakepulverhevet brød som raskt blir til kake med noen rosiner og litt sukker, kan til og med stekes i svartovnen på hytta. De må spises varme, med appelsinkrem og kanskje litt rømme på. Nydelig med en kopp te etter en frisk skitur.

Og når påskelammet fortært, kan enten barn eller gjester lage jukse-ostekake med sjokoladekjeks og appelsinkrem mens kokken hviler. Enkelt, kjapt og veldig, veldig godt.

APPELSINKREM

(ca. 5 dl)

2 ½ dl nypresset appelsinsaft

3 egg

125 g sukker

100 g meierismør

Visp sammen appelsinsaft, sukker og egg i en glass- eller metallbolle. Sett bollen over en kjele med kokende vann og rør hele tiden mens massen blir varm og tykk. Når den nærmer seg kokepunktet og er blitt tykk som lettpisket kremfløte løftes bollen av vannbadet og får stå på benken til appelsinmassen har tilnærmet romtemperatur. Visp så inn romtemperert smør, hell kremen i rene glass med lokk og oppbevar i kjøleskapet i inntil to uker.

PAVLOVA

(4-8 stk.)

1 eggehvite

1 dl sukker

4 ss appelsinkrem

2 dl kremfløte

Stivpisk eggehviten, tilsett sukkeret mot slutten og pisk til en tett marengs. Lag små «reder» på bakepapir og stek ved 75 grader varmluft i 1 time. De skal være helt tørre. Pisk kremfløten stiv, rør inn appelsinkrem (gjerne så den gule appelsinkremen synes som «marmorering» gjennom kremen) og pynt med et par appelsinbiter.

SCONES

(10-12 stk.)

5 ½ dl hvetemel

3 ts bakepulver

2 ts sukker

½ ts salt

100 gram kaldt smør

1 egg

1 ½ dl melk

50 g rosiner

finrevet skall av ½ appelsin

Bland sammen alle de tørre ingrediensene. Smuldre inn smøret og tilsett melk, egg, rosiner og appelsinskall. Rør deigen sammen, men ikke arbeid deigen for hardt/lenge. Da blir den vanskelig å forme.

Ha deigen på melet bakebord og klapp den ut til en ca. 2 cm tykk leiv. Stikk ut scones med et glass, legg på bakepapirkledd stekebrett og stek nederst i ovnen ved 225 grader i 12-15 minutter. Serveres med te, appelsinkrem og rømme.

SJOKO-APPELSIN-OSTEKAKE

(4 porsjoner)

8 sjokoladekjeks

2 dl kremfløte

2 ss sukker

100 g smøreost naturell (Philadelphia

e.l.)

6 spiseskjeer appelsinkrem

Stivpisk kremfløten med sukkeret. Rør smøreosten myk og bland inn i kremen. Legg sjokoladekjeksene i en plastpose og knus dem til smuler. Fordel halvparten av kjekssmulene i bunnen av fire serveringsglass.

Fordel halvparten av ostekremen oppå, og legg 1 ss appelsinkrem på ostekremen i hvert glass. Nytt lag kjekssmuler, fulgt av resten av ostekremen, og til slutt en halv ss appelsinkrem på toppen som pynt.

God påske!