Lever. Bare ordet er nok til å få store deler av befolkningen til å grøsse ved tanken på barndommens ihjelstekte middagslever. Men fatt mot, for når du lager din egen leverpostei har du også full kontroll over hva den skal smake. Joda, det må faktisk være lever i en leverpostei, men du kan selv velge hvor mye. Oppskriften her halvblander lever og kjøtt, noe du skulle tro ga ganske kraftig leversmak, men niks. Greit nok: lukten av lever er ganske sterk når du steker posteiene, men du blir trolig overrasket når du kjenner hvor svak leversmaken er i det ferdige, avkjølte pålegget.

Dessuten er halvblandingen bare et forslag. Du kan redusere leverinnholdet, og i stedet øke vekta på det andre kjøttet, eller bruke mer lever og mindre kjøtt hvis du liker det sånn. Dermed kan du finne din perfekte blanding. Selv liker jeg å bruke mye lever, men jeg demper smaken med masse krydder og med fløte i farsen i stedet for melk. Jeg foretrekker også å kverne kjøttet med god, gammeldags kjøttkvern, og får dermed et mye grovere sluttprodukt enn hvis du bruker kjøkkenmaskin.

For leverpostei er virkelig variasjonens matprodukt. Strengt tatt finnes det ingen grenser. Hvilke krydder liker du? Lyst til å bruke urter? Har du noe kjøtt liggende, eller kjenner du en jeger som har tatt med en viltlever hjem? Alt kan brukes. Det er ingen grunn til å lage samme posteien to ganger, men det kan lønne seg å notere ned hva du har brukt, i tilfelle du ender opp med en som smaker helt perfekt. Da er det greit å kunne hente frem en oppskrift.

Salt og pepper er selvfølgeligheter. Min krydderfavoritt er muskat, som egentlig ikke gir smak, men en slags varme som binder sammen de andre smakene. Og selvfølgelig hvitløk. Selv om det er løk i posteiene, så smaker det ekstra godt med litt hvitløk også. Husk at du kan justere smaken før du setter det hele i ovnen. Smelt litt smør i stekepannen og stek en bit av farsen din. Smak og kjenn etter om den mangler noe. Det er tross alt vanskelig å tilsette mer krydder i en ferdigstekt postei, så gjør jobben før du setter den i ovnen.

Det er kanskje ikke hverdagens matpakke som får din egen leverpostei på skiva, for det er høytidsmat. Lager du den nå i små former, kan du fryse dem ned og ta opp akkurat den porsjonen du trenger når behovet melder seg. Tenk å kunne sette hjemmelaget leverpostei på julefrokostbordet!

LEVERPOSTEI

(gir 1 stor postei eller 9 små former som de på bildet)

500 g lever (av gris/lam/storfe/høns/kanin)

1 stor løk, finhakket

smør

1 ½ dl melk eller fløte

100 g brødsmuler

500 g kjøttdeig (av hvilket som helst dyr)

3 ss sur væske, som rødvin, portvin, eddik eller sitronsaft

krydder og urter du liker (salvie, rosmarin, timian, muskat, pepper, kajennepepper, chilipepper)

1 ts salt

ev. noen baconskiver

Rens leveren for membraner. Hakk leveren i mindre biter. Stek løkhakket i smør på svak varme til den er gyllen og mør. Varm opp melk/fløte, tilsett brødsmulene og la trekke i 5 minutter. Ha alle ingrediensene i kjøkkenmaskin med knivinnsats og kjør til en konsistens du liker. Dekk bunn og sider i posteiformen (e) med bacon for å sikre at posteien(e) ikke setter seg fast, og hell i farsen. Sett formen(e) i vannbad i 140 grader varm stekeovn i 1 ½ time. Posteien er ferdig når den er fast å ta på og har sluppet kantene. Ta ut av vannbadet og avkjøl. Spises med det samme eller fryses til senere.