Burger til middag er for mange det lettvinte alternativet, og jeg skal på ingen måte hevde at denne kyllingburgeren er kjapp å lage. Men mesteparten av tiden er ventetid. Vente på heving, vente på steking og vente på spising. Men det er verdt ventetiden.

Dette er noe helt annet enn en billigburger der kjøttet er erstattet med alt mulig rart. Legger du et halvt kyllingbryst i brød sammen med forskjellige grønnsaker må det jo bare bli godt. Det er selvfølgelig mulig å steke sin egen kylling, kanskje spesielt nå som et av landets største fjørfeslakterier soser rundt i området på jakt etter ny fabrikkbeliggenhet.

Det tar bare halvannen time på 200 grader å forvandle rå kylling til super mat, men la dagens snarvei består av en ferdigkjøpt, krydderdryppende og varm kylling fra butikken.

Legg heller energien i å bake dine egne burgerbrød, og gjør det skikkelig. Lag brioche. Første gang jeg bakte brioche forsto jeg at det var det mitt barndoms bakeri hadde solgt under navnet melkebrød eller melkeloff. De våget nok bare ikke å kalle det brioche den gang, av frykt for å bli tatt for jåleri.

Briocheburgerbrød er like lette som ferdigkjøpte burgerbrød, nesten like søte, men de inneholder mat. Du blir mett av dem, for de inneholder både smør og egg. Faktisk blir de aller fleste mager gode og mette av én kyllingburger som denne, for dette er kompakt og «ekte» mat uten fyllstoffer. Og de fire siste briochebollene? Prøv med smør og ost og en stor kopp te til kveldsmat. Det er verdt innsatsen ved bakebordet.

DEN BESTE KYLLINGBURGEREN

(4 porsjoner)

1 ferdiggrillet kylling

2 ss smør

8 store champignoner

8 skiver bacon

2 tomater

1 agurk

1 avokado

4 brioche burgerbrød

Smelt smør i en stor stekepanne og legg champignonene hele i. Skru ned varmen og la dem ligge i en halvtimes tid før du snur dem. Stek en halvtime til. De skal bare simre varsomt, så de faller sammen og kan serveres hele. Gi et dryss med salt og pepper. Skjær brystfiletene ut av den ferdiggrillede kyllingen (eller grill en kylling selv, eller stek et par kyllingfileter) og del hver filet i to på skrå. Sprøstek baconet og skjær agurk, tomater og avokado i skiver. Så er det bare å bygge: Burgerbrød, agurk, kylling, tomat, champignon, avokado, bacon og toppen av burgerbrødet. Stikk et grillspyd gjennom, for de velter garantert uten. Det er godt med salat ved siden av også.

BRIOCHE

(8 stk.)

2,4 dl vann

3 ss melk

1 pose tørrgjær

2 ½ ss sukker

420 g hvetemel

50 g mykt smør

1 ½ ts salt

2 egg

Rør sammen lunkent vann, melk, gjær og sukker i en bolle. Hvis du lar det stå i fem minutter kan du snuse på blandingen. Lukter det veldig gjær, så er gjæren i fin form og kommer til å heve burgerbrødene dine godt. Ha mel, smør og salt i kjøkkenmaskinen og kjør til smøret et jevnt fordelt i melet. Tilsett gjærblandingen og ett av eggene og kjør deigen i kjøkkenmaskinen i 10 minutter på middels hastighet. Sjekk konsistensen på deigen.

Mel endrer fuktighetsinnhold etter været, så denne gangen måtte jeg bruke nesten 150 g mer mel enn det som sto i oppskriften. Tommelfingerregelen er at det skal være mulig å ta i deigen uten at den klistrer seg helt fast i fingrene. La deigen heve til dobbelt størrelse, ca. ½ time. Ha ut på melet bakebord, del i 8, rull til pene boller, legg på stekebrett og la heve en ½ time til. Visp det siste egget sammen med 1 ts vann og pensle bollene. Stek ved 160 grader i 12-15 minutter. Avkjøl.