Jeg vet egentlig ikke helt hvor jeg skal begynne når det kommer til “Swiss Army Man”, for dette er virkelig ulikt noe annet jeg har sett før. Det kan nesten beskrives som et surrealistisk eventyr for voksne om ensomhet og kjærlighet.

Hank (Paul Dano) er strandet på en øde øy og skal til å henge seg selv, da han får øye på en person som har vasket opp på stranda (Daniel Radcliffe). Han finner ut at denne personen, Manny, har evner, som å kunne bli en vannskuter drevet av sine egne fiser, skyte ting ut av halsen som ei hagle, eller å bli en levende vannfontene. Sammen må så Manny og Paul prøve å komme seg tilbake til sivilisasjonen. Det utvikler seg til å bli en rørende reise for de to mens de bygger vennskapet seg i mellom.

Det som virkelig gjør “Swiss Army Man” til en av de bedre filmene jeg har sett i år, er samhandlingen mellom de ledene rollene, som er mesterlig spilt av Daniel Radcliffe og Paul Dano. Dialogen er vittig og vel gjennomtenkt, samtidig som filmen vet hvordan humor bør utnyttes. “Swiss Army Man” handler om to personers kamp om overlevelse, men samtidig så mye mer. Gjennom fise-vitser utrykker filmen seg om alt vi legger skjul på i livet, personene vi ønsker å være, men aldri har motet til å bli. Vi får se et unormalt vennskap utbre seg, som gir oss et fantastisk blikk på hva det betyr å leve og det å være menneske, med de begjærene som følger.

“Swiss Army Man” utforsker vanskelige temaer, som ensomhet og død. Filmen lykkes så i å utnytte sitt bisarre konsept til akkurat dette på en hjertevarmende og tilfredstillende måte. Det er vanskelig å ikke dra på smilebåndet, samtidig som det går an å kjenne seg igjen i enkelte ting.

Det musikalske lydsporet må også nevnes, for det passer virkelig perfekt sammen med den litt “snåle” tonen som filmen setter. Her går det fra rolig nynning til orkestrale stykker.

Filmen langer ikke ut med plottet med en gang, men lar heller seeren fundere før vi får vite mer. Til og med da er det fortsatt mye som er åpent for tolkning ettersom slutten er forholdsvis åpen.

“Swiss Army Man” er et friskt pust i mellom flere av de store blockbuster-seriene, en film som ikke er redd for å være ulik det som er normen. Den lykkes i å utnytte konseptet og skuespillerne til å fortelle en gripende historie som er både rørende og hjerteskjærende på samme tid. “Swiss Army Man” er derfor en av de beste filmene så langt i år og anbefales på det sterkeste.

Terningkast 6