Forfatter og illustratør Ragnar Aalbu fra Oppdal er i disse dager ute med barneboka «På bærtur». Bildeboka handler om en sulten bjørn som spiser seg gjennom blåbærskogen da den plutselig kommer over et gigantisk blåbær.

–Denne boka ble til med at bjørnen dukket opp i min forrige bok «Vikarlærer Aalbus kosetime». Det var noe med den, den hadde utstråling og jeg måtte bli litt klokere på hvem den var. Bjørnen er snill og hyggelig, men kanskje ikke av de smarteste knivene i skuffen. Den går gjennom skogen og sanker blåbær, appetitten er upåklagelig, og når den finner verdens største blåbær, kan det jo ikke gå galt, forteller Aalbu til Opdalingen.

Lansering i barnehage

Den nye boka er allerede ute, men skal lanseres neste uke i Blåbærskogen barnehage i Frognerseterveien i Oslo.

–Forlaget liker å stelle i stand noe når de slipper bøker. I barnehagen skal jeg lese boka for ungene og plukke blåbær i skogen med dem etterpå, sier han.

–Hvordan håper du boka blir mottatt av publikum?

–Jeg håper så klart boka blir lest. Den fungerer godt fra fire år og oppover. Barna liker nok både bjørner og blåbær, forteller Aalbu.

Ifølge oppdalsforfatteren er det en lang og tidkrevende prosess å ferdigstille ei bok.

–Det er som et lite svangerskap. Det går omtrent ni måneder fra jeg pusler med en idé til jeg leverer boka ferdig til trykkeriet, sier han.

Aalbu har et imponerende antall utgivelser bak seg. Han har mottatt mange priser for sine dekorative og stiliserte illustrasjoner. Han arbeider for byråer, magasiner og forlag, og har utgitt bildebøker både med egne tekster og sammen med andre forfattere.

Inspirasjon fra Dovrefjell

Oppdalingen bor på Nesodden. Når han har mulighet reiser han hjem til foreldrene sine i Oppdal. Han legger ikke skjul på at han henter inspirasjon fra Oppdalsfjellene.

–I bokserien om moskusen Harry Horn og måren Roger Mår sitter de selvsagt på Dovreplatået. Selv om kanskje ikke alle vil kjenne seg igjen, er det i hvert fall indirekte inspirasjon, forteller han.

Aalbu jobber hele tiden med langsiktige prosjekt. Han kan røpe at han jobber med ei ny bok i serien om den berømt mesterdetektiven Purriot.

–Alle karakterene i boka er grønnsaker. Det er et ganske absurd univers, men fryktelig artig å lage. Boka kommer ut neste år, forteller han.

Foto: Pressefoto