Forkjempere for korpsmusikken var forrige uke samlet på Universitetsplassen foran Stortinget i Oslo for å markere motstanden mot regjeringens forslag om å legge ned forsvarets musikkorps i Trondheim og Horten.

Støttegruppen Bevar Forsvarets Musikk på Facebook, skriver at en nedleggelse av korpsene, ikke bare rammer musikerne i de to byene.

– De resterende musikerne skal ifølge forslaget kun utføre militære seremonier og oppdrag. Det betyr at sivile konserter og den unike kontakten med befolkningen vil høre fortiden til, skriver gruppen på sosiale medier.

Reiste til Oslo med 13 faner

En av dem som reiste til Oslo med bagasjerommet fullt av korpsfaner, var Sverre Stenløkk, som i tillegg til å være rektor for kulturskolen i Rennebu, også dirigerer Rennebu skolekorps og Kvikne skolemusikk. Rett etter at han var ferdig med konserten i kulturhuset søndag ettermiddag, satte han seg inn i bilen med bagasjerommet fullt av lokale korpsfaner.

Med på lasset hadde han i tillegg til fanene til disse korpsene, også med flere korpsfaner fra Trondheimsregionen, og fanene til Oppdal juniorkorps og Oppdal musikkforening.

– Jeg fikk med meg 13 faner fra Trøndelag til Oslo, og med god mobilisering fra NMF Øst var det mer enn nok fanebærere som møtte meg på Universitetsplassen, før vi i samlet flokk gikk til Stortinget, forteller Stenløkk, vel tilbake i Trøndelag.

Hadde med seg Jakob Mæhle Skjøtskift

Stenløkk fikk blant andre med seg Jakob Mæhle Skjøtskift på vegne av Oppdal Musikkforening. Stenløkk melder om en flott markering med flere gode appeller, passende og taktisk utvalgt musikk, bl.a. Sæveruds Kjempeviseslåtten, og, ikke minst, et tydelig engasjert publikum.

Støttemarkeringen foran Stortinget samlet nærmere 200 korpsfaner og var en massiv markering mot regjeringens forslag til kutt til en høyst oppegående del av det norske forsvaret.

I tillegg til flere kritikerroste turneer internasjonalt, har forsvarets musikk bidratt til to amerikanske Grammynominasjoner, bare på de siste tre årene.