Etter et skikkelig hardkjør med påskeavis og ekstra produksjonstrøkk i den såkalte stille uke, kjentes det ikke helt innafor å skulle dekke en rockekonsert en sen kveldtime med en relativt ukjent artist, vi innrømmer gjerne det. Og derfor er det like gjerne vi må medgi at turen innom Oppdal kulturhus denne onsdagskvelden før påske medførte en av de bedre konsertopplevelser vi har hatt på lang tid.

Du skjønner at folka på kulturhuset ikke leker påskekonsert når de hyrer inn DJ Marianne Rosa som oppvarming. Dette er ei dame med lang erfaring når det gjelder å dra i gang en fest med musikk, og den tidligere Surferosa-vokalisten var storslag, og skal etter sigende også ha storkost seg på scenen.

Likevel, det var Sondre Justad de fleste hadde kommet for å se og høre. Og det var mange som kom, rundt 200 flere enn da OnkelP og Jaa9 besøkte Oppdal i fjor, nesten 750 kjøpte billetter til konserten i år.

Sondre ga ut sitt første album i fjor, "Riv i hjerte", og selv om anmelderne triller fram høye terningkast er det jo ikke alltid at publikum mener det samme. Det var derfor ingen selvfølge at det skulle bli særlig trøkk på billettsalget selv om Justad har fått gode kritikker for debutplata si og at han er både A- og B-lista av NRK og andre radiostasjoner.

Publikum var med

Det var utrolig flott å høre at publikum helt klart var med på notene. Det skal litt til for at et festglad påskepublikum på Oppdal synger med og kan tekstene til en artist som nettopp har debutert.

- Det er helt klart stor forskjell på før og etter vi slapp plata, fortalte Sondre til Opdalingen etter konserten. Han var kjempefornøyd med kveldens konsert og roste oppdalspublikummet.

Bare minutter etter at scenelysene var slukket satt Sondre og bandet på bussen på vei til Værnes. Etter et par timers søvn skulle de fly videre til Kautokeino for å holde konsert der.

- Nei, det blir ingen hjemmepåske i år, kunne lofotværingen fortelle, - i år blir det konsertpåske med masse jobbing, uten at det så ut til å plage den for tiden svært så framgangsrike artisten.

Konserten var kanskje litt i snaueste laget, og Sondre var ikke den som kommuniserte mest med publikum fra scenen, men han forklarte det med at konserten på mange måter må speile publikum.

- Folk i salen var skikkelig i partyhumør, og da er de ikke interessert i prat fra scenen eller rolige låter, forklarte Sondre.

Dessuten blir konserten naturlig nok noe kortere når du ikke har mange album å hente konsertlåter fra og du kutter ut flere av de rolige låtene.

Det var en stund snakk om at Sondre skulle få Astrid S opp på scenen, men en rolig ballade hadde nok ikke passet helt inn i settingen. Popartisten fra Rennebu var likevel blant publikum, og den travle unge damen hadde tatt kvelden fri og var ute med jentegjengen. Astrid ga likevel sånn i forbifarten uttrykk for at også hun hadde satt stor pris på konsertopplevelsen.

Gutteaktig sjarm

Om ikke Sondre skravla høl i hodet på folk, så har han et særdeles tydelig kroppsspråk, og det formelig ropte ut at både artisten og bandet på scenen storkoste seg - noe som naturligvis smitter over på publikum.

Når han i tillegg krydrer det med litt norsknorsk sjarm og ironi, flørter med publikum, lar folk synge med på låtene og bokstavelig talt stuper ut blant publikum på en av sangene, så blir det jo partystemning.

Sondre synger konsekvent på norsk og på dialekt, og det går rett hjem hos publikum. Han skriver også all musikken selv. Det er liksom aldri noe tvil om hva han synger om og publikum har heller ikke noe problem med å skjønne hva han vil formidle.

Justad er blitt beskrevet som popens nye wonderboy, og selv om både gutteaktig sjarm og godt utseende er positive aktiva å ta med seg, så funker det bare et stund hos publum om det ikke kommer kvalitet med i pakken. Og selv om det er en viss hylefaktor blant de yngste jentene på konserten, så sitter Sondres musikk også godt hos et mer voksent publikum, noe vi tydelig kunne se på konserten i Oppdal kulturhus.

Litt lite dialog med publikum og litt for kort konsert trekker trekker ned, men når vi skal trille terningen så ender vi opp på en solid femmer. Dette var akkurat den vitamininnsprøytningen vi trengte for å takle resten av påskevakta.

Sondre Justad - fakta:

Justad er sangskriver, tekstforfatter, sanger og popartist. Han er født i 1990 og er oppvokst i Henningsvær og Borg i Lofoten. I 2014 flyttet han til Oslo.

Sommeren 2014 ga han ut sin første singel, «Nu har du mæ», på plateselskapet Petroleum Records. Låten ble B-listet på NRK P3 og A-listet på NRK P1, og samme år framført på TV-programmet og prisutdeling P3 Gull på NRK3. Låten var i desember en av de mest spilte på NRK P3.

I februar 2015 kom oppfølgeren «Det e over». Også denne singelen ble radiolistet på både NRK P3 og NRK P1. Sondre Justad framførte låten på TV2-programmet Senkveld med Thomas og Harald, og gjorde samtidig sitt første TV-intervju.

Tredje singel, «Tilbake», ble sluppet i juni samme år. Justad framførte låten på TV-programmer som VG-lista Topp 20, God Sommer Norge og Sommeråpent. Singelen ble også B-listet på NRK P3.

Singelen «Riv i hjertet» kom i september 2015, og ble fjerde og siste singel før debutalbumet. Låten ble umiddelbart A-listet på både NRK P3 og NRK P1.

22. oktober 2015 slapp Sondre Justad debutalbumet sitt, Riv i hjertet. Albumet fikk terningkast fem av Aftenposten, Dagsavisen, Avisa Nordland og Fædrelandsvennen, og Justad ble av Dagbladet omtalt som «popens nye wonderboy». Han ble nominert i tre klasser under Spellemannprisen 2015 for albumet: popsolist, årets album og årets nykommer.

Kilde: Wikipedia