Ola Henningsen er 30 år og bor sammen med mange ulike mennesker i landsbyen Vidaråsen i Vestfold. Han er en engasjert, morsom og ærlig fyr.

30-åringen har en lett utviklingshemming og snakker åpent og med undring om dette. Nå er livet til Ola festet på lerretet.

Det har regissør Ragnhild Nøst Bergem sørget for, og hun reiser rundt med filmen, og kommer til Oppdal der hun skal innlede før onsdagens visning.

Hun forteller til Radio E6 at ideen til dokumentaren kom da hun møtte Ola for første gang i 2014

– Det var så interessant å fascinerende å se det alternative livet han og de andre levde på Vidaråsen. Jeg bestemte meg for at Ola skulle være viktig i skildringen av dette, og da ble det en dokumentar om hans liv og hverdag.

Har mye å lære

Nøst Bergem sier at hovedpersonen i filmen har betydd mye også for henne.

– Han er en skikkelig inspirasjon. Ola tør å ta sjanser, han prøver ting før han vet hvordan det går. Samtidig har han god innsikt om sin egen situasjon og snakker åpent om det å være annerledes og kjenne på det i livet.

Regissøren mener alle har mye å lære av både Ola og de andre som bor på Vidaråsen. Bofellesskapet har 150 innbyggere, en tredjedel av dem har ulike former for funksjonshemming.

Det er ikke til hinder for at de driver både med gårdsdrift, har eget bakeri, snekkere og mange ulike prosjekter på gang.

Filmen har fått høye terningkast fra filmanmelderne, og mottok hederlig omtale under HUMAN-festivalen. I juryens begrunnelse heter det at filmen gir «et nært portrett av et menneske som oftest blir omtalt som ’representant for en gruppe’, og som blir snakket for av andre.

– Hva kan vi lære av Ola og de på Vidaråsen?

– Det er ikke så ofte vi ser sånne som ham i media. Det er viktig å høre historien fra de det gjelder, jeg håper at filmen kan bidra til at vi ser at vi er mye mere lik som mennesker enn vi tror. Vi er kanskje litt vanlig og uvanlig, alle mennesker.

Happy teater

Lokale Happy teater i Oppdal skal opptre med et sanginnslag i forbindelse med visningen av filmen i storsalen i kulturhuset onsdag.

– Dette er en fin film som alle bør se, sier Inger Helen Ishoel Olsen i Happy Teater til Radio E6.

Ragnhild Nøster Bergem langfilmdebuterte med «Vær her», som ble nominert til Amanda og som vant Gullruten for beste dokumentarfilmregi. Hun har også regissert «Koronadagbøkene» for TV2 og kortfilmen «Husker du meg?»

Filmen «Vær her» var hun også med på visningen av i Oppdal.

– Det var fantastisk å se alle folkene, jeg gleder meg til å komme tilbake!

Happy teater deltar med et innslag i forbindelse med visningen av filmen Ola en vanlig uvanlig fyr i Oppdal onsdag. Foto: Arkiv