Den mye omdiskuterte filmen «Utøya 22. juli» nærmer seg med stormskritt. Fredag er det nøyaktig to uker til filmen har premiere på norske kinoer 9. mars.

Opdalingen har vært i kontakt med både ungdom og politikere for å høre hva de synes om det omdiskuterte filmprosjektet.

- Jeg var ikke klar over at denne filmen eksisterte, før jeg fant en artikkel om den i går. Jeg forstår absolutt at dette er en film som skaper reaksjoner blant folk. Samtidig er det bra at en slik hendelse ikke gjemmes bort, men tas fram i lyset så vi ikke glemmer, sier leder i Oppdal ungdomsråd, Tyri Solvoll.

Hun var den eneste av ungdommene Opdalingen var i kontakt med som var villig til å snakke om filmen.

For ung til å forstå

- Det er et sårt tema for hele Norge. Noen mener kanskje at dette er en god måte å sørge for at folk ikke glemmer det som skjedde på. Samtidig forstår jeg godt at dette blir for sterkt og nært for mange, særlig de som har nære relasjoner til det som hendte på Utøya. Selv mista jeg ingen jeg kjente der.

Tyri var såpass ung i 2011, at hun ikke fikk med seg Utøya-terroren på samme måte som de voksne.

- Hele Utøya-hendelsen er litt fjern for meg. Jeg tror filmen kan hjelpe meg å forstå bedre hva det var som virkelig skjedde 22. juli 2011. Jeg er ikke imot filmen. Det blir opp til hver enkelt om de går på kino for å se den eller ikke. Personlig kommer jeg definitivt til å se den.

Solvoll er elev ved Oppdal videregående skole. Så vidt hun vet, har ikke filmen vært noe diskusjonstema blant skolens elever.

- Usmakelig

En som ikke er like positiv til filmen, er leder i Oppdal Arbeiderparti Idar Jostein Heggvold.

- Dette er nok en film jeg ikke kommer til å se, for å si det sånn. Jeg synes den kommer minst et par tiår for tidlig, sier Heggvold, som har en viss forståelse for argumentene om at Utøya-terroren ikke bør glemmes.

- Men det er for tidlig. Jeg liker det ikke. Jeg synes det blir litt usmakelig å slippe filmen så kort tid etter at dette hendte. Gjerningsmannen har også sine tilhengere, filmen kan bli misbrukt den veien, sier Heggvold.

Ap-lederen mener, som Solvoll, at det må bli opp til hver enkelt om de ser filmen eller ikke. Personlig synes han ikke den burde vært laget overhodet.

Varaordfører i Rennebu, Marit Bjerkås (Ap), har på sin side tenkt å se filmen.

- Jeg skal se den på kino. Det er mitt valg. Så vet jeg at det er delte meninger om filmen burde ha kommet ut nå eller ikke. Tiden for en sånn film blir kanskje aldri rett. Samtidig er det viktig at den kommer for at vi ikke skal glemme at dette skjedde, sier Bjerkås.

Bjerkås har forståelse for at flere av de Opdalingen har kontaktet for kommentarer rundt filmen ikke ønsker å uttale seg.

- Dette er alvor, det er en reell hendelse og ikke bare en oppdikta film. Det kan være veldig tøft og ekstremt personlig for mange. Jeg er spent på hvordan de har løst filmen. At de fikk med seg overlevende fra Utøya som konsulenter for filmen, gjør nok filmen ekstra sterk. Det sier også noe om seriøsiteten til de som laga filmen, sier Bjerkås.

Filmen settes opp i Oppdal

Kinosjef Morten Haagensen bekrefter at filmen vil bli satt opp ved Oppdal kino.

- Som kino ønsker vi å gi publikum muligheten til å se filmen. Det er en viktig film, men det må bli opp til hver enkelt om de ønsker å se den eller ikke. Jeg har full forståelse for at mange vil synes det er vanskelig, sier Haagensen.

Kinosjefen hadde nettopp sett filmen, da dette intervjuet ble gjort.

- Det er ingen tvil om at dette er en sterk film som omhandler en hendelse som preger oss som folk. Det var veldig sterkt for meg også, å se denne filmen. Det var det.

- Synes du filmen klarer å vise terroren på en respektabel måte?

- Erik Poppe (regissør) har sagt at hans formål med filmen er å fortelle ungdommenes historie og også vise hvordan høyreekstremisme kan se ut. Det synes jeg han lykkes med.

«Utøya 22. juli» har norgespremiere 9. mars. Haagensen forteller at filmen vil bli satt opp i siste halvdel av mars ved Oppdal

kino. Eksakt dato er ennå ikke bestemt.

- Snakk sammen om filmen

Leder for psykisk helse og rusarbeid i Oppdal kommune, Inga Snøve, har lest seg litt opp på filmen og sier at folk selv må vurdere om de ønsker å utsette seg for filmen eller ikke.

- Jeg har ikke sett filmen selv, men leser flere steder at filmen har en angstskapende stemning og at det til tider kan minne om en skrekkfilm. Filmen har tydeligvis mange tøffe scener som kommer til å gjøre inntrykk på folk. Det er ingen underholdningsfilm, men en skildring av en alvorlig hendelse som faktisk har skjedd, sier Snøve, som selv ikke har bestemt seg for om hun vil se filmen eller ikke.

- Hva er ditt råd til de som vurderer å se filmen, men er usikre på om de takler den?

- Forbered deg mentalt i forkant og snakk ut om opplevelsene dine med dem du så filmen sammen med etterpå. Hva var det dere nettopp så? Sett ord på det og få det ut. Det er viktig å ikke bli gående rundt og tenke på de sterke inntrykkene i etterkant.

- Hvis du er av en person som ikke liker skrekkfilmer og har lett for å bli påvirket og redd, bør du kanskje tenke deg om to ganger før du ser den. Vi er alle ansvarlige for hva vi selv utsetter oss for.