De nærmere 130 som tok seg fri fra julestria fikk en flott opplevelse i kulturhuset torsdag kveld.

Gunvor Fagerhaug Gustavsen hadde invitert med seg en knippe lokale musikere til en litt annerledes julekonsert, med en spennende sjangerblanding av jazz, vise og folkemusikk.

I åpningsnummeret imponerte de unge sangelevene Oline Rogstad, Signe Sande, Sandra Øiamo og søstrene Margit og Øyunn Fagerhaug Gustavsen fra Oppdal kulturskole med å synge a cappella.  De framførte den vakre folketonen «Kling no klokka» fra Oppdal, og viste at det gror i det lokale musikklivet. Disse jentene får vi garantert høre mer fra.

Etter åpningsnummeret var det klart for resten av musikerne, og Fagerhaug Gustavsen selv, i en nydelig tolkning av «Vintersong» av Sigrid Moldestad. Andreas Bjørkås på fiolin og Sverre Stenløkk på tenorsaksofon bidro til å skape et nydelig bakteppe av fine klanger til sangen.

Deretter fulgte flere folketoner fra Oppdal. Først «Når kvida blir fullsterk» av Ola Setrom, i et arrangement av Gjert Kristian Øhrn, som også trakterte tangentinstrumentene under konserten.

I folketonen og salmen «Saligheten er oss nær», også en folketone fra Oppdal, kom Kim André Rønningen, som også er læreren til sangjentene fra kulturskolen, med på gitar. Her fikk nok også mange «jazzfot», når Ingebrigt Håker Flaten på sin bass og Håkon Kvam på trommer inspirerte hverandre med herlige rytmer.

Det at Håker Flaten er en jazzstjerne visste alle fra før, men når unge Kvam med bakgrunn fra Oppdal juniorkorps drar på med jazzrytmer, kan det være at flere ble overrasket. Det blir spennende å følge Kvam videre.

Vi fikk høre et stemningsfullt arrangement av Åge Aleksandersens «Det du aldri sa», før Rønningen imponerte med en nydelig framføring av Anne Grete Preus sin «Nå himmelen faller ned». Igjen fikk publikum oppleve Håker Flaten med sitt eminente bass-spill, som sammen med de øvrige musikerne drev låten mot et herlig klimaks.

Ikke vanskelig å forstå at Rønningen har gjort det bra både i The Voice og i NRK-programmet Beat for beat.

Med låten «Høgtid» med tekst av Ola Setrom, ble det mer høytid. De to unge døtrene til kveldens hovedperson, Øyunn og Margit, imponerte med nydelig sang, der Øyunn som har skrevet melodien selv også akkompagnerte på piano.

De fem jentene fra kulturskolen fremførte kveldens eneste låt som ikke var på norsk, da de sang «Down to the river to pray».

I folketonen «I denne søte juletid» dro Kvam i gang med svingende rytmer, og Rønningen fulgte opp på gitar mens Øhrn briljerte på orgel.

Da Håker Flaten hev seg på etter hvert ble det en skikkelig rytmefest av den vakre julesangen. Igjen fikk han vist hvilken stor musiker han er, og fikk fortjent applaus for sitt soloinnslag. Kvam fikk også vist sine rytmeferdigheter. Til slutt roet de ned, og Fagerhaug Gustavsen avsluttet folketonen med stemningsfull og vakker sang. Et av konsertens høydepunkt.

Kvelden overraskelse for mange var den nydelige julesangen «Vi venter», med tekst av Kjell Arve Husby og melodi av Gjert Kristian Øhrn.

I en jazzet utgave av «Romjulsdrøm» fikk vi høre både Fagerhaug Gustavsen og Rønningen synge.

Det flere klassikere, og Fagerhaug Gustavsen fikk vist fram at det ikke bare er tenorer som Jussi Bjørling som kan framføre «O helga natt».

- Det har vært artig å få jobbe med dette materialet, fortalte Håker Flaten, og viste til plateslippet samme kveld. En plate med trioen Fagerhaug Gustavsen, Bjørkås og Håker Flaten innspilt i Oppdal kirke, og bearbeidet i Austin Texas.

En av låtene fra plata er «Jesus all min fryd og ære», og som Håker Flaten beskrev som vakker og tidløs, ble fremført.

I stykket «Veni veni Emmanuel», som er en fransiskansk processionale, fikk hele bandet utfolde seg i spennende rytmer og klanger, der Stenløkk nok en gang imponerte på sin saksofon.

Deretter annonserte Fagerhaug Gustavsen siste nummer, som var folketonen «Mitt hjerte alltid vanker», der hun sang duett med Rønningen.

Publikum ville gjerne ha mer, og klappet de inn på scenen på nytt.

- Vi hadde jo håpet på at vi ble klappet inn da, smilte Fagerhaug Gustavsen.

- Ellers hadde vi jo øvd inn et stykke vi ikke hadde fått fremført, la hun til, og presenterte to folketoner som hun selv hadde vokst opp med, og som hun har fått sunget på sengekanten av sine foreldre.

Her smeltet folketoner sammen med jazztoner og jazzrytmer på en fortreffelig måte.

Det hadde helt klart vært synd dersom publikum hadde måttet gå hjem uten denne avslutningen. En av konsertens høydepunkter.

All ære til Fagerhaug Gustavsen som har satt sammen disse flotte musikerne til å lage arrangementene og til å bli med på denne førjulskonserten.

For noen musikere Oppdal har, og hvilken musikkarv de forvalter.

For flere var ikke alltid historiene bak de lokale folkevisene og julesangene kjent, så litt mer forklaring mellom låtene kunne kanskje høynet opplevelsen.

Uansett, dette ble en fin og stemningsfull førjulskveld i kulturhuset.