De fire første Kulmin-filmene fra gravfeltet på Vang i Oppdal er nå ferdige, og her på opdalingen.no kan du få se dem for alle første gang.

Det er varaordfører Ingvill Dalseg som på mange måter har vært en ivrig drivkraft bak den siste tids økt oppmerksomhet rundt gravfeltet på Vang. Siste tilskudd til arbeidet med kulturskatten på Vang er fire såkalte Kulmin-filmer som presenterer gravfeltet på Vang på en helt ny måte.

- Ja, jeg er glad og stolt over å kunne presentere disse fire flotte filmene. De er opplysende, spennende og forklarende og god reklame for både Oppdal og gravfeltet på Vang, kommenterer Dalseg til Opdalingen.

- Filmen er fritt tilgjengelig på nettet og via QR-koder ute på selve gravfeltet. Jeg tenker dette kan fungere bra som godt undervisningsmateriell for skolene, men også bidra med levende fortellinger for de som tar runden på egenhånd på gravfeltet, forteller Dalseg.

På to av filmene er det en lokal stemme som kommenterer og oppdalsdialekten kommer virkelig til sin rett.

- Ja, vi måtte jo bruke en lokal person som kunne bruke den flotte oppdalsdialekten, og da var Anne Lise Fløttum et naturlig valg. Det er vel ingen i kommunen som kjenner feltet like bra som henne.

Slik får du tilgang til filmene:

1) Du kan bruke QR-kodene som ligger i bildekarusellen øverst i artikkelen. Du må laste ned en QR-kodescanner på din smarttelefon (via AppStore eller GooglePlay) og så scanner du én og én av kodene og videofilmene dukker opp på din telefon. Kommentarene står også skrevet ut under de forskjellige videoene.

2) Du kan klikke direkte på bildene med QR-koder

3) Dersom du ikke har lastet ned en QR-scanner eller ikke får til å klikke på bildene i bildekarusellen, kan du også klikke deg inn på videoene på linkene nedenfor.

Hva er kulmin?

Kulmin er en webapplikasjon som lar brukerne utforske den trønderske kulturarven, med smarttelefon eller nettbrett.

Kjernen i Kulmin er den gode fortellingen. Hvert kulturminne får sin historie og bakgrunn fortalt gjennom en video, tilgjengelig på flere språk.

I tillegg har systemet funksjoner som gir brukeren info om hvor de kan finne de ulike kulturminnene, info om tilgjengelighet, billedgalleri og lenker til mer informasjon for de som vil vite mer - og nå er altså gravfeltet på Vang med i presentasjonen.