Førstkommende onsdag skal teaterelevene i kulturskolen fremføre årets store happening. Hvert år setter de opp en større teaterforestilling for Oppdals befolkning. Denne gangen skal de sette opp forestillingen "Mordene på Ashdale", et stykke de også satt opp for fem år siden.

Forestillingen forteller historien om bestemor Ashdale som bor på slottet Ashdale sammen med butleren sin. Der bor også datteren Sylvia Ashdale, svigersønnen og de tre døtrene deres. Ingen av disse gidder å få seg arbeid, for bestemor er rik og de kan leve av pengene hennes. Så blir den ene etter den andre myrdet på slottet. Men hvem er det som myrder hvem og politiet forstår ingen ting.

Forestillingen er basert på krimkomedien av Ørjan Wiklund.

– Dette er en forestilling som inneholder både forviklinger og intriger og kan minne om en god, gammeldags påskekrim, forteller instruktør og lærer Margrete Mæhle til Opdalingen.

– Elevene grugleder seg

Mæhle forteller at det er ganske blodig i forestillingen og at hun trodde det skulle bli skummelt for ungene.

– De synes det er kjempespennende. Da vi satt opp stykket for fem år siden, var det flere av dem som er en del av teatergruppa i dag som så stykket. Dermed hadde de litt kjennskap til det og de gleder seg til å sette opp stykket på nytt, sier hun.

Hun forteller at de har øvd siden november.

– Vi har øving en dag i uka og innimellom har det vært jule- og vinterferie. Vi skulle helst vært foruten dem, for det er ganske mange replikker elevene skal lære seg. Det er heldigvis et enkelt stykke når det kommer til kulisser, men det er mange replikker de skal lære seg, sier hun.

I dag er det 19 elever som er en del av teatergruppa. På scenen på onsdag skal alle 19 i aksjon. I tillegg skal de ha med seg to pianister, som skal supplere med musikk til stykket.

– Er elevene klar for forestillingen?

– De grugleder seg. Det skal være en skoleforestilling på onsdag på dagen, hvor alle barneskolene i Oppdal er invitert. I tillegg kommer det noen klasser fra ungdomsskolen. På kvelden blir det forestilling for familie og venner. Men de klarer ikke å bli helt enige om de gruer seg mest til å vise stykket til medelevene eller familien, sier Mæhle.

Ønsker at flest mulig tar turen

Mæhle forteller at det har kommet flere publikummere til kveldsforestillingen de siste årene.

– Vi ønsker at flest mulig kommer og de som står på scenen får energi av at det er publikum i salen, sier hun.

Årets store oppsetning er årets høydepunkt for teaterelevene.

– De er med på store og små ting gjennom hele året, men det er teaterforestillingen de selv setter opp som de gleder seg aller mest til. Med en gang vi er ferdige med teateroppsetningen, så spør elevene med en gang om hva som blir neste års oppsetningene, sier hun.

På årets gruppe er det totalt 19 teaterelever. De er fordelt på to grupper, hvor den yngste er åtte år og den eldste er 16 år.

– For dem som er med så er teater veldig artig og lærerikt. Teater tar utgangspunktet i leken, sier Mæhle.