Kanskje er det slik at et og annet politisk parti burde ta seg en busstur til Oppdal; barnas verdensdager fremstår som hverdagsintegrering på grasrotnivå på en helt unik måte.

Så er det kanskje bare en dag i året man har sånn ekstra fokus på kulturell utveksling, men etter syv år er dette arrangementet fortsatt noe bygdefolket setter av tid og energi på - folk kommer sammen, er sosiale, lærer litt og bare koser seg. Kulturell utveksling trenger jo nødvendigvis ikke være pedagogisk og teoretisk tilrettelagt - man kan jo egentlig bare ha det trivelig sammen.

Ungene er kanskje de som koser seg aller mest, og det går i ansiktsmaling, fletting av hår, hennamaling og ballongdyr. De melder seg på snekkerverksted, drageverksted, musikkverksted, dans og yoga.

Folk fra hele kommunen kommer sammen og tilbringer tid med tilflytta sambygninger fra andre kulturer. Ungene løper omkring og er som unger flest, foreldre og besteforeldre, ja vi traff også på en oldemor, tar seg tid til å komme sammen og ikke minst smake på nye matretter laget av våre nye landsmenn.

Det er to ting som bringer folk sammen uansett hvor på kloden man befinner seg - det er mat og det er musikk - og barnas verdensdager byr på begge deler.

- Dette er virkelig en stor dag for felleskapet, mente en av de besøkende som vi snakket med.

Maria Chrysostomidis, produksjonsansvarlig fra Oslo World som har nettverksansvaret for Barnas verdensdager uttrykte overraskelse over arrangementets størrelse og mangfold. I år er Oppdal en av 17 kommuner som gjennomfører Barns verdensdager.

- At Oppdal med sine 7000 innbyggere får 1500 til å møte opp på et slikt arrangement viser bare hvilken stilling Barnas verdensdager har opparbeidet seg og hva en slik aktivitet betyr for folk. Jeg må si jeg er imponert over størrelsen, men også hvor mange aktiviteter og tilbud som er en del av arrangementet.

Heidi Pawlik Carslon, kommunens prosjektansvarlig, var også godt fornøyd med dagen.

- Jeg vet ikke riktig hva jeg skal trekke fram i år, det er så mye å velge mellom - men jeg har lyst til spesielt å takke alle de som stiller opp frivillig og hjelper til. Uten dem hadde det ikke vært mulig å gjennomføre Barnas verdensdager, påpeker Carlson.

Sjekk de 100  i fotogalleriet så skjønner du at det var en dag fylt med aktiviteter på kulturhuset.

(Foto: Arvid Storli og Tore Aasheim)