- I forbindelse med vår høstutstilling, er jeg veldig glad og stolt over at vi kan presentere en ekte oppdaling, nemlig Ragnar Aalbu. Mange kjenner han fra før av, men det er nok mange som ikke kjenner han som kunstner, forteller leder i Oppdal Kunstlag Gurti Conradi, under åpningen av utstillingen Ragnar Aalbus univers.

Dette er første gangen han stiller ut i Oppdal.

- Da jeg først pratet med han om å stille ut, så sa han ikke ja første gangen. Men etter mye om og men så sa han til slutt ja, og det er vi veldig glade for, sier Conradi.

Ragnar Aalbu sier selv at det satt langt inne å si ja, men at han er glad for at han gjorde det.

- Jeg jobber med bøker, og bildene jeg lager er ikke egnet for å hente på en vegg. Bildene som er en del av utsillingen er tatt ut av kontekst, men når jeg ser det nå, så har jeg en veldig god følelse på dette. Utstillingen ser veldig bra ut og Kunstlaget har gjort en bra jobb med å henge de opp, sier Aalbu.

- Kjempespennende univers

Conradi forteller at en av grunnene for at de ønsket Aalbu som utstiller i forbindelse med høstutstillingen, er fordi han har et kjempespennende univers.

- Han har en helt egen og unik måte å stille ut bildene sine på. I tillegg er det en appelerende utstilling for både barn og ungdom, og det som henger på veggen er både for voksne og barn, sier hun.

- I tillegg har han blitt nominert og mottatt en rekke priser, både som illustratør og forfatter. Og i år er han nominert til nordisk råds barne- og litteraturpris for 2016. I tillegg har han også fått statens kunstnerlønn i tre år. Så jeg tror vi jaggu skjøt gullfuglen i det rette øyeblikk, sier Conradi.

Aalbu vil beskrive metoden han lager illustrasjonene som en en digital kollasj.

- Jeg setter sammen ting som er ordnet på data og noe som er ordnet for hånd, sier han.

Spor av Oppdal

Aalbu forteller at det er små spor av Oppdal og hans bakgrunn i hans bøker og illustrasjoner.

- Et eksempel er når jeg skrev om en baker, og da tenkte jeg på bestefaren min som var baker på Vognill. Disse små tingene er kanskje ikke viktig for boka, men for meg har det blitt en dimensjon, sier han.

Selv synes han det er stas å ha utstilling på hjemmebane.

- Jeg er veldig glad for at de ville ha meg hit, sier han og legger til at han prøver å få besøkt hjembygda et par ganger for året.

- Vi har barn som har fire besteforeldre her i Oppdal, så det er klart det blir noen turer. Om det passer seg på sommeren, så er vi her i ukesvis, og noen ganger kommer vi i romjula. Men til påske er det veldig lett å skulle komme hjem, for da er det så fint her i Oppdal, sier han.

Tidligere i år ble det klart at han mottat statens kunstnerlønn i tre år.

- Du vet, som forfatter jobber du mye alene og er i din egen boble. Jeg har kjent på de tøffe tidene og søvnløse periodene som forfatter. Dermet er det veldig stas å få en bekreftelse på det du gjør fungerer, i tillegg til at det tar bort en god del stress, sier han.

Selv om han nå skal motta kunsterlønn, så kommer han ikke til å ligge på latsiden.

- Jeg har flere prosjekter på gang, men de blir det ikke noe av før neste år, så det er for tidlig å si noe om dem enda, sier han.

- Motivasjonen min er på topp, og bedre enn noen gang, sier han.