Hege Mellem og John Vammervolds sjarmerende pizzeria på gården Støljære i Åmotsdalen gikk helt til topps i Lev Landlig og Landkreditt Banks gründerkåring.

– Å vinne denne prisen er en flott anerkjennelse, og en fjær i hatten for oss. Det gir oss stor inspirasjon til å utvikle oss videre, uttaler de to lykkelige vinnerne i en pressemelding fra forslaget Egmont.

De skriver videre: Blant alle påmeldte i Lev Landlig og Landkreditt Banks gründerkåring, Årets Landlige Spire, sto vi etter sommerens publikumsavstemning igjen med fem kandidater. Juryen fikk en tøff jobb med å velge ut en vinner blant de dyktige gründerne, som imponerte på hver sin måte. Imidlertid gikk Lady Dala Pizzeria av med seieren med følgende begrunnelse fra juryen:

Kompromissløst

«Lady Dala Pizzeria jobber gjennomført og kompromissløst rundt et tydelig konsept der de samarbeider lokalt. De tar i bruk ingredienser som ble laget på gården før i tiden, som rømme, geitost, mandelpotet, fenalår og selvdyrket rosmarin, og de serverer øl fra et lokalt bryggeri. Paret byr på seg selv, og gjennom historiefortelling får gjestene en forståelse av hvorfor akkurat disse lokale ingrediensene er tatt i bruk i deres kortreiste pizza. Et viktig miljøaspekt ved driften er god og nyskapende utnyttelse av de eksisterende bygningene på gården fra 1800-tallet. Det blide og kunnskapsrike vertskapet har skapt en populær attraksjon for lokalbefolkningen og tilreisende.»

Paret har tatt i bruk de gamle sjarmerende bygningene på fjellgården Støljære. I eldhuset baker de pizza, og i Gammelstuggu serverer de gjestene, gjerne akkompagnert av en lystig italiensk arie og en historie om livet på gården i gamle dager.

Selv beskriver de konseptet sitt som annerledes, utradisjonelt, innovativt og fargerikt.

– Gjestene får en annerledes opplevelse ved at de får artige historier og innblikk i gammel bondekultur, samtidig som de får kontrastene med steinovnsbakt pizza, en liten italiensk arie og nær kontakt med vertskapet. Om fem år håper vi at vi fortsatt har det gøy her og gleder oss til gjestene kommer, sier Hege Mellem og John Vammervold, som legger til at de også har fått veldig god respons på pizzaen.

– Kontrastene mellom norsk og italiensk i autentiske omgivelser og den uformelle atmosfæren, må også nevnes, sier de to.

Takker ungene

– Vi vil takke ungene våre for støtte og oppbacking. Vi vil også takke våre flotte venner som stiller opp når vi arrangerer konserter og ellers trenger hjelp. Sist, men ikke minst, vil vi takke alle gjestene våre, oppdalinger og tilreisende for fantastisk respons. De har backet oss opp og tatt imot oss med åpne armer, sier John Vammervold og Hege Mellem.

Vinneren får 15 000 kroner fra Landkreditt Bank samt et bankmøte ved kjøkkenbordet for finansiell rådgivning.

Om kåringen

Årets Landlige Spire ble lansert i 2015 i anledning Landkreditt Bank sitt 100-års jubileum og Lev Landligs 10-års jubileum. Formålet med kåringen er å løfte fram gründere som bidrar til landlig stolthet, engasjement og verdiskaping.

De andre gründerne som ble stemt fram til finalen av publikum var: Trasti & Trine i Alta, Dåpstradisjon-Sysselgården på Hadeland, Galleri Uvær og Betty’s tesalong i Vesterålen og Ingrid k Keramikk på Åsgårdsstrand.

I juryen deltok markedssjef Hanne Guttormsen i Landkreditt Bank, distriktssjef Landbruk Torbjørn Skjeppe i Landkreditt Bank, redaktør Kjersti Myhre i Lev Landlig, redaksjonssjef Wenche Traasdahl i Lev Landlig, og Olav Lie-Nilsen, bonde, hotelleier og årets lokalmatgründer i 2016.