Vår matspaltist Vibeke L. Degn-Petersen er journalist, matnyter og smaksentusiast som koser seg på kjøkkenet. Hun mener vanlige råvarer som behandles med kjærlighet og omtanke gir den aller beste maten.

Rekk opp hånda den som ikke har spist i overkant mye de siste par ukene? Nemlig! Men mat må vi ha, og verden er full av varianter som en overbelastet magesekk tar imot med takknemlighet nå på nyåret. Enkelt bør det også være, for husmor og -far har tross alt brukt mye tid på kjøkkenet den siste tiden.

Jeg føler meg alltid litt ekstra gammeldags når jeg lager kabaret. Den er koldtbordenes og syklubbenes konge fra 50- og 60-tallet, med reker, fiskepudding, grønnsaker og egg fanget i dissende gelé. Likevel vender jeg tilbake til kabareten om og om igjen, for det smaker så godt. Jeg foretrekker standardversjonen – med fiskepudding – men skulle det lure en rest av torsk eller laks i kjøleskapet er det bare å hive den nedi. Kabaret er en takknemlig rett, sånn sett. Egentlig kan alt brukes, og i disse dager er det tross alt opprydding i skap og kakebokser som gjelder. Som vanlig ble ikke alle julekakene spist opp. Det blir de jo aldri.

Derfor benytter jeg sjansen i disse dager til å pimpe opp enhver tiloversbliven julekake jeg kommer over. Krumkaker med krem, nøtter og et par bær på toppen er én måte å gjøre det på. Her var det hjemmerørt multe til overs, så da ble det en liten ønskereprise på julens dessert. Goro til overs? Lag jukse-napoleonskaker med vaniljekrem mellom lagene og litt melis på toppen. Og stort sett alle julekaker kan knuses til smuler og bli til kjeksbunn i en ostekake eller smulelaget i en tilslørt bondepike.

Det beste med nyåret er kanskje å komme i gang med skikkelig brødbakst igjen. Kabareten trenger loff, ikke grovbrød – sånn er det bare. Følelsen av å presse nevene ned i en lunken, myk og føyelig hvetedeig, elte den og forme den til brød som hever og blir mat, er hverdagsmagi på høyt nivå. Nå kan 2016 bare komme!

KABARET(4 porsjoner, pluss litt til småspising og pålegg senere)

2 pk lys buljonggelé (aspik)2-3 hardkokte egg 250 g reker i lake 500 g fiskepudding½ pk frosne erter, gulrøtter og mais

Lag aspiken etter anvisning på posen. Dekk bunnen i formen med et tynt lag aspik og sett kaldt til den er stivnet. Legg eggeskiver i pent mønster i bunnen av formen. Skjær fiskepuddingen i små terninger og bland med avrente reker og kokte, avkjølte grønnsaker. Fyll formen med blandingen, klapp godt sammen og hell på aspik til alt er dekket. Sett formen kaldt til kabareten er stiv, omtrent tre timer, men aller helst til neste dag. Hvelv kabareten ut på fat, så eggepynten kommer på topp, og server med nybakt loff, majones og sitronbåter.

HJEMMEBAKT LOFF(2 brød)

6 dl vann 1 kg hvetemel 1 ts salt 1 pk gjær

I en kjøkkenmaskin (eller for hånd, dersom du er tålmodig og utholdende) blandes vann, gjær, mel og salt. Elt til deigen er smidig, glatt og blank, dekk bakebollen med plast og la deigen hvile i 1 time. Del deigen i to, form til brød og la etterheve i 15-30 minutter. Stek i ovnen på midterste rille ved 250 grader de første 10 minuttene. Senk deretter temperaturen til 220 grader og stek brødene videre i ca. 30 minutter. Avkjøl på rist.

RESTEJULEKAKER(4 porsjoner)

8 krumkaker3 dl kremfløte3 ss sukker½ ts vaniljesukker4 ss hakkede nøttervalgfrie bær, enten syltetøy eller urørte bær

Stivpisk fløten med sukker og vaniljesukker og vend inn nøttene og mesteparten av bærene. Fyll krumkakene rett før servering, plasser dem i kopper/glass så de står opp og legg noen ekstra bær på toppen.

Kabaret Foto: Vibeke L. Degn-Petersen
Hjemmelaget loff Foto: Vibeke L. Degn-Petersen