20. oktober er det klart for den sjette utgaven av filmfestivalen Ramaskrik på Oppdal kino. Programme til den internasjonale filmfestival er klart. Hele 24 langfilmer og 14 kortfilmer fra hele verden blir vist i løpet av helga.

En av kortfilmene på programmet er den lokale kortfilmen «Spikkjipærs». Det hele startet med at en gjeng ungdom jobbet som frivillige for skrekkfilmfestivalen i fjor; Jørn Hoel, Kine Storflor Grøtt, Martin Bjørgen Røstad og Ask Jacobsen. Opdalingen var tidligere i år med på innspillingen som fant sted på et nedlagt slakteriet

–Alle møttes på Ramaskrik og fikk ideen om å lage en egen kortfilm. Filmen er rett og slett et resultat av festivalen, forteller festivalsjef og kinosjef Morten Haagensen til Opdalingen.

Inspirerer ungdommen

Han synes det er kjempeartig at Ramaskrik kan inspirere de unge til å lage film.

–Vi får støtte fra Midtnorsk Filmsenter til tiltak for ungdom. Når vi nå får en helt ny lokal kortfilm, ser vi jo hvorfor arbeidet vårt er viktig, forklarer Haagensen.

–Det viser at Ramaskrik kan engasjere andre og den faktisk betyr noe for Oppdal, legger han til.

Nordiske filmer

Den finske filmen «Bodom» vil også bli vist under Ramaskrik. To av de kvinnelige skuespillerne kommer innom festivalen i Oppdal.

–Det er morsomt å kunne vise nordiske filmer. Filmen inngår i et sjangersamarbeid med de norske filmene «Død snø» og «Villmark», sier Haagensen.

For første gang på norsk jord vises også «The Autopsy of Jane Doe». Norske André Øvredal, som har laget suksessfilmen «Trolljegeren», har regi på filmen. Regissøren tar turen til Oppdal i løpet av festivalen. Etter innspillingen av Trolljegeren på Dovrefjell, har Øvredal et godt forhold til området.

–At vi har denne filmen på programmet er et skup. Det er veldig sjeldent at festivaler får premiere på en film før kinoene. Den har foreløpig kun blitt vist i Toronto og Texas, sier Haagensen.