Det blir buss fra Nestadvoll til start i Gammelholet/Hesthåggån.

Vårstigen har nå i 5 år vært en del av prosjektet «Kongevegen over Dovrefjell», og det er utført restaureringsarbeid av forskjellig slag.

Gamle, imponerende steinmurer, grøfter og steinsatte stikkrenner er «avdekket», synligjort og restaurert. Det samme gjelder rydding av vegen for å vise bredden av den.

Så nå ser vi mer hvordan den Gamle Kongevegen så ut etter bygginga på 1700-tallet. Arbeidet er planlagt ferdig i år.

Over Mærrabekken og Vårstigåa er det bygget nye bruer etter Generalveimesterens instruks fra 1767. To solide bruer bygget i tre. Kong Haralds monogram utskåret i tre er montert. Nye infotavler er også satt opp, med ny og mer informasjon om den gamle Kongevegen.

Det er derfor ekstra grunn til å gå Embretmarsjen i år, da kan du registrere alt arbeidet som er gjort! YR melder om godt turvær med over 20grrader. Og sannsynligheten for å få se moskus på den gamle dyrkamarka på Stølan, eller i liene omkring, er stor! Så husk å ta med kikkert!

Marsjen

Embretmarsjen er en turmarsj på 6 km for hele familien, til heder for Ingebrigt Sneve som satte rekord til fots på strekningen Trondheim – Oslo i 1933, dvs. for 90 år siden! Det er litt sen vår i år. Men dette er en tur hvor en skal bruke god tid og se vårnaturen!

Det er oppmøte ved Nestadvoll i Drivdalen mellom kl. 10 og 13. Transport med buss fra her og til start i Gammelholet, eller i Hesthåggån for Senioretappen. Startkontingenten kan betales både kontant og med Vipps. Deltakerantallet varierer mellom 300 og 400 personer.

Mange «trofeer»

Etter turen er det registrering og utdeling av «trofeer», og det har blitt mange forskjellige med årene. Det er merker v/1-3-6-10 års deltakelse. Glassfat etter 15 år, krokstav 20 år, trefat etter 25 og glassfat etter 30 og 35 år. 33 personer har fullført marsjen mer enn 25 ganger, og i år er det 6 som aspirer til fat for 25 ganger.

Eldrevennlig senioretappe

Daglig trim er godt forebyggende helsearbeid for folk i alle aldre, og Embretmarsjen er ikke bare for de yngre og sprekeste. Den nordre delen av Vårstigen fra Hesthåggån til Nestadvoll har en langt vennligere trasè enn den mer kjente søndre delen.

Den er derfor et tilbud til deltakere som ønsker en mer «eldrevennlig» tur, og arrangøren kaller den Senioretappe. Nordre Vårstigen er 3 km lang og starter fra Hesthåggån. Oppmøte for denne er også ved Nestadvoll, og transport til start besørges også her!

Statens Naturoppsyn er kontaktet og sjekker at det ikke befinner seg moskus langs Vårstigen. Som vanlig blir det natursti opp bakkene i starten fra Gammelholet.

Er du interessert i å vite mer om Vårstigen og marsjen, kan du se på www.drivdalen.no

Drivdalen il. ønsker vel møtt til en fin turdag i Vårstigen!

Ola Arne Aune