Hvem har ikke kjent behovet for å hoppe av forbrukerkarusellen, fri seg fra tidsklemma og stikke til skogs...? Som den amerikanske forfatteren Henry David Thoreau gjorde da han rømte fra 1800-tallets industrielle ekspansjon og overfladiske livsstil.

Den som spør er Heidi Skjerve, den anerkjente og kritikerroste artisten fra Rennebu, mest kjent som jazzvokalist.

– Thoreau journalførte sine naturopplevelser, og satte allerede da naturvern og «mindfulness» på agendaen, sier Skjerve, som nå har tonesatt utdrag fra hans journaler, noe som har resultert i albumet «Songs from Thoreau’s Journal».

Vi hører lengselen i stemmen når byjenta forteller om turene i skog og mark i sitt barndoms rike sammen med mor.

– Jeg er vokst opp med turer i skogen i Hårstadmarka og savner disse hver dag, sier hun.

Det var under en reise til New York for mange år siden Skjerve oppdaget Thoreau.

– Da jeg sto der i storbyen og fant denne boka med naturskildringer, følte jeg at dette var mye av det samme som jeg selv følte fra hjemlige trakter. Thoreau var veldig opptatt av menneskets grådighet, hvor mennesket tok veien og det å ta ansvar for eget liv, og han var til stor inspirasjon for blant andre Gandhi og Martin Luther King, sier hun til OPP.

Heidi Skjerve har sunget før i kirka hun betegner som sin egen, her fra en konsert i desember i fjor. Foto: Jan Inge Flå

Musikken betegnes som sjangeroverskridende kammermusikk for vokal, strykekvartett og preparert piano, krydret med lydopptak og video fra skogen og fra den omstridte vindmølleparken på Storheia i Fosen, og det er denne musikken Skjerve presenterer i en helt spesiell konsert i hjembygda.

– Førstkommende søndag kommer jeg til Rennebu kirke og med meg har jeg de fantastiske musikerne Tora Stølan Ness og Kaja Constance Rogers på fiolin, Karoline Vik Hegge, bratsj, Kari Nesdal Sandnes, cello, Finn Magnus Fjell Hjelland, piano samt Erlend Solli Aune som har ansvaret for lyd og bilde, opplyser Skjerve.

Heidi Skjerve tora Foto: Juliane Schütz

Hun sier at konserten på ingen måte blir en høytflyvende greie.

– Den blir det jeg vil kalle veldig tilgjengelig, ikke minst med hjelp av naturbilder og video på storskjerm, sier hun.

Heidi Skjerve har gitt ut flere kritikerroste album både med egne låter, «jazzstandards» og norske folketoner i samspill med blant andre John Pål Inderberg, og som del av det eksperimenterende vokalensemblet Trondheim Voices.

Albumet «Songs from Thoreau’s Journal» kom ut på selskapet Particular Recordings Collective i oktober, og musikken har fått god mottagelse ute blant publikum.

I linken under kan du lytte til utgivelsen:

https://open.spotify.com/album/1pi9rv2WviqqH3UhKDThzs?si=vcBgCL9YSPyJETlJEM5sCw

Konserten i Rennebu kirke førstkommende søndag er støttet av Trøndelag fylkeskommune, Norsk Kulturfond og Fond for utøvende kunstnere.