Torsdag formiddag ble formannskapsmøtet i Oppdal kommune lagt til Hoksengstuggu ved Oppdalsmuseet. Her var avdelingsleder Anne Lise Fløttum og kulturhusleder Inge Lauritzen til stede og orienterte om aktiviteten ved museet.

I 2015 besøkte 4000 mennesker Oppdalsmuseet. Med inntekter på rundt 500 000 kroner har det vært et greit år.

– Det er gjennom flere år skapt et levende museum og vi lar publikum få en mer aktiv rolle. Vi har et stort potensial til å øke besøket, forteller Fløttum og legger til at de fortsatt er i en omleggingsfase.

– Det er gjort et innmari bra arbeid i året som har gått, og det skal vi fortsette med, sier Lauritzen.

Kan ikke ta imot alt

Per dags dato har museet 34 bygninger. Lauritzen skulle ønsket at man fra starten av kunne tenkt mer på å samle alt i et tun.

De siste 15-20 årene har det foregått et paradigmeskifte i museumsverden. Fra å ha hatt fokus på bygg- og gjenstandsforvaltning har det blitt like viktig med formidling og historiefortelling.

– Det blir stadig flere ting som får historisk verdi, men vi kan ikke ta imot like mye som tidligere. Det er hus hos oss som ikke er presentable fordi de blir brukt til lagring av mer eller mindre tilfeldige gjenstander. Vi ønsker å rydde for å vise fram og åpne opp hvert eneste hus, forteller kulturhuslederen.

Fløttum forteller at dette er et komplekst felt som museet skal jobbe videre med.

– Vi skal finne strategier for inntak av gjenstander. Vi kan ikke ta imot alt, sier hun.

– Noen gjenstander har vi et så stort antall av at vi må vurdere å avhende oss med dem, forteller Lauritzen og legger til at de i større grad må bruke skiftende utstillinger, der nær historie og mange andre tema kan få sin plass over en viss periode, da det er vanskelig å tenke seg at all historie kan tas mot «permanent.

Fornøyd museumsdirektør

Alle i formannskapet er enige i at det var riktig å legge museet under Oppdal kulturhus.

– Jeg møtte forleden administrerende direktør i Museene i Sør-Trøndelag (MIST). Hun skrøt voldsomt av Oppdalsmuseet, sier varaordfører Ingvill Dalseg (H).

– Den måten museet er organisert på i dag er helt riktig, mener Arne Braut (Sp).