Kort oppsummert

  • Felleskjøpet delte ut gratis settepoteter til lokalbefolkningen i Oppdal lørdag.

  • Formålet med utdelingen var å oppfordre hobbygartnere til kun å benytte sertifiserte settepoteter, for å unngå spredning av smittsomme sykdommer.

  • Mange mottakere uttrykte interesse for selvdyrking og selvforsyning, og planla potetdyrking på både tomter og hytteområder.

  • Hensikten er å gi kunnskap om matproduksjon, da ikke alle lenger vet hvordan dette skal gjøres.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av våre journalister.
Les mer om hvordan vi forholder oss til kunstig intelligens.

– Vi har akkurat kjøpt oss hus i Oppdal, og har fått oss en ny, stor plen. Nå skal vi lage potetåker, og planlegger å ha gulrot, og kanskje noen jordbærplanter, sier Joakim Lønset.

Lørdag fikk den lille familien utdelt én potet fra Felleskjøpet, og det er en sped begynnelse.

– Vi må nok høre om vi kan få kjøpt noen flere. Vi har dyrket lite før, så dette blir spennende, sier han, og lar datteren Hanna få bøtta med poteten.

Kona Ingrid legger til at hun synes det er fint å kunne være litt selvforsynt.

– Man ønsker jo å være det, og ungene synes også det er artig når de ser at det spirer og gror. Og så er det fint å se hvor maten kommer fra, legger hun til.

De har begge vokst opp med at det gror ting i hagen.

– Nå må vi føre tradisjonen videre.

Felleskjøpet deler altså ut en potet til hobbygartnere, og det er litt for å informere folk om at man bare må benytte sertifiserte settepoteter når man skal dyrke den selv. Da unngår man blant annet å spre smittsomme sykdommer, som lett føres avgårde med vinden og kan ødelegge store avlinger.

Planlegger hyttepotet

Karin Gulaker Brandtsæg kommer forbi, og hun forteller at hun benyttet seg av gaven fra Felleskjøpet i fjor, også.

– Vi har bare veranda, så det passer fint.

Hun og mannen fikk én kilo av rundpoteten de fikk i fjor, og så hadde de to andre som de tilsammen høstet tre kilo poteter fra.

– Fire kilo av tre poteter, det holder en stund, det, smiler hun.

Liss Cathrin Stavrum fra Trondheim og Henriette Holmen fra Malvik forsyner seg med en bøtte poteter de også.

Liss Cathrin Stavrum fra Trondheim og Henriette Holmen fra Malvik vil sette potet på hytta. Foto: Randi Grete Kalseth-Iversen

– Så fin den var! Sier Holmen.

Hun forteller at hun har dyrket litt allerede, og har faktisk lært seg at man «setter» poteter, man «sår» dem ikke.

– Det er en bra start, ler hun.

Hun har hatt en liten åkerflekk, og har holdt seg selv med poteter i sesongen.

Også Stavrum har dyrket potet før.

– Vi har tenkt å dyrke en liten åker på hytte ved Fagerhaug også, så nå blir det poteter både hjemme og på hytta, forteller hun.

– Det er litt ok å få til litt selvberging.

– Ta på jord

Landbrukssjefen i Rennebu kommune, Evy Ann Ulfsnes kommer innom, hun har dyrket potet før, men undrer likevel på hva man skal gjøre med denne poteten i bøtte.

– Du må ta jord over den, og vanne den litt, forklarer Stian Tufte, som både er ansatt i Felleskjøpet og er leder i Rennebu bondelag.

– Du må stappe den ned i jorda og tilsette vann, sier Stian Tufte til Evy-Ann Ulfsnes. Datteren Anna Marie Drivstuen står bak. Foto: Randi Grete Kalseth-Iversen

Den enkle forklaringen får Ulfsnes til å le, men det var ikke et dumt spørsmål hun hadde. For potetdyrking er en kunst, og det er ikke gitt at noen av oss kan det, lenger.

God stemning ved felleskjøpet når Stian Tufte deler ut poteter til Evy-Ann Ulfsnes og Anna Marie Drivstuen. Foto: Randi Grete Kalseth-Iversen

Det vet Ulfsnes godt.

– Det var et år jeg hadde dyrket sukkererter og satt poteter, og da potetgresset var godt og vel en halv meter, så kom naboungene på besøk.

De lurte på hva jeg hadde i hagen, og jeg sa til dem at det var sukkererter og poteter, og det var bare å forsyne seg med sukkererter. Da lurte de fælt på hvor potetene satt, for de trodde at også de skulle henge på gresset, slik som sukkerertene gjør! Det forteller meg at vi trenger kunnskapen, sier Ulfsnes.

– Blitt nærmest eksotisk

Datteren Anne Marie Drivstuen forteller at hun er lærling på Voll skole, og der har elevene dyrket grønnsaker, og poteter selv.

– Det er fint å spre kunnskapen, og vise dem hvor maten kommer fra, sier hun.

Stian Tufte vil gjerne spre kunnskap om potet, og forteller at Felleskjøpet har godkjente poteter for folk som vil dyrke selv. Han sørger også for å overrekke en potet til ordfører Elisabeth Hals i Oppdal denne lørdagen.

Han sier det er stor interesse for selvberging.

– Verdien av kunnskap om matproduksjon er veldig viktig, sier han.

Og det er ikke alle som vet hvordan man skal forholde seg til en potet, og få denne til å bli flere.

– Nei, jeg tror det var allmennkunnskap for noen år siden. Nå er det blitt borte, og nå er det nærmest blitt eksotisk å holde på med matproduksjon. Og det må vi gjøre noe med!

Ordfører Elisabeth Hals får en potet i bøtte med jord av Stian Tufte ved Felleskjøpet i Oppdal. Foto: Per Volden