Dansk moskusguide knuste løyperekorden

Danske Magnus Højen har guidet turistene fram til moskuser på Dovrefjell, i dag løp han fra alle på 22 kilometer i Oppdal fjellmaraton.
Sport

Etter en sommer med lange fjellturer og tung sekk som moskusguide i Oppdal Safari, valgte Magnus Højen å droppe helmaraton der han ble nummer to i 2018.

Da ble han kun slått av Ånung Viken, som har vært kollega som moskusguide i sommer. Viken valgte å droppe maraton i hjembygda for å forberede seg til NM i friidrett, Højen var derimot sprekere enn noen andre.

Dansken bor og studerer i Oslo til vanlig og trener i Nordmarka. Men i sommer har han igjen vært moskusguide på Dovrefjell, som han var for to år siden.

– Jeg har glemt hvor tungt det er å gå i fjellet hele dagen med tung sekk, og det har vært lite løpetrening, medgir dansken.

Etter en liten smell under et løp på Stranda sist helg, og en liten forkjølelse, tok dansken det derfor forsiktig i starten.

– Jeg tok det med ro den første stigningen opp, sier Højen som ikke ledet opp bakkene fra Remmasetra.

– Jeg ble litt stresset da Thomas fikk sånn avstand til meg, sier Højen om konkurrenten Thomas Berge som dro til fra start. Men sakte, men sikkert tok dansken innpå.

Taktikken langs fjellsida mot Vangslia var å få avstand før utforbakkene ned Vangslia.

– Thomas løp djevelsk fort i nedoverbakkene!

Taktikken lyktes og i mål var Højen nesten seks minutter foran Berge som tok andreplassen, også han under to timer.

Højen løp i mål på 1.52,46, godt foran Didrik Tønseths løyperekord fra i fjor da skiløperen gjorde et sololøp på 1.53.36.

– Det ble samme løype som da, men en sti er erstattet med hardpakket grusvei, jeg vant nok et minutt bare på det. Jeg lurer på om Didrik ville hatt 20-30 sekunder på meg, sier Højen beskjedent. Før han legger til:

– Men jeg hadde ikke trodd jeg skulle løpe så fort.

Vel i mål i det nydelige augustværet skryter han av arrangementet.

– Det var nydelig i dag og utrolig fint å løpe her. Jeg løper mye flatt i Oslo, og da er det godt å komme hit. Dette er de fineste løypene jeg vet om!