Hareide vil teste Håkon (16) så fort som mulig

RBK-trener Åge Hareide har allerede lagt planer for oppdalsgutten Håkon Røsten (16), og sammenligner ham med Juventus-stjerne.

Håkon Røsten. Her fra en landslagssamling i fjor  Foto: Lønne Studio

Sport

Fra høsten av skal 16-åringen bli en del av Rosenborg Ballklubb. 16-åringen avslutter ungdomsskolen i Oppdal og starter på Strinda VGS til høsten. Da går han fra å trene og spille kamper i SalMar Akademiet én dag i uka, til å trene med RBK 2 på fulltid.

– Jeg slutter meg til RBK 2 og Salmar Akademiet på fulltid. Jeg trener i Oppdal til vanlig og drar inn til Trondheim en gang i uken nå. Det er veldig morsomt, så jeg gleder meg til å trene sånn på fulltid, sier stoppertalentet.

Debuterte med scoring

Seniordebuten er unnagjort - med scoring.

19. april tok Røsten på seg fotballskoene og fikk 90 minutter i midtforsvaret til RBK2 i 5-1 seieren over Kolstad. Røsten scoret Rosenborgs fjerde mål i kampen.

– Jeg går opp på en dødball fra rett ved hjørneflagget. Feltet er veldig trangt, og jeg prøver å krige meg fram mot ballen. Når jeg så at ballen kom foran meg var det bare å prøve å time det riktig. Jeg hoppet fram, og i det jeg traff ballen prøvde jeg bare å treffe mål, og det gjorde jeg, smiler Røsten, som i fjor ble toppscorer for Oppdal G19 som midtbanespiller.

Røsten har vært uttatt til flere landslagssamlinger, og har iført seg kapteinsbindet på G15-landslaget i treningskamper selv om landslagsdebuten lar vente på seg på grunn av koronapandemien.

Håkon Røsten sammen med landslagskeeper Rune Almenning Jarstein under en landslagssamling for G15.  Foto: Norges Fotballforbund

Vil bli proff

Når Røsten slutter seg til Rosenborg har han klare sportslige mål før han kommer til Trondheim og RBK. På spørsmål om hva han ønsker å oppnå i løpet av de neste par årene, går det ikke lange tiden før stoppertalentet svarer.

– Da håper jeg å spille flere kamper på de aldersbestemte landslagene. Så hadde det vært dritkult å spille en kamp for a-laget til Rosenborg, det er det ingen tvil om, fastslår 16-åringen.

- Hva er den ultimate fotballdrømmen på sikt?

- Jeg drømmer jo om å komme meg ut i Europa. Manchester United er favorittklubben men, så jeg kommer ikke unna at det er det største målet, smiler Røsten.

Rosenborgs trener Åge Hareide og Rosenborgs kaptein, Markus Henriksen (bak), etter en treningskamp på Lerkendal før Eliteserien 2021.   Foto: Ole Martin Wold

Sammenlignes med Juventus-spiller

Ryktene om den talenfulle oppdalingen har ikke gått under radaren i Rosenborg-ledelsen. Allerede før han ankommer Rosenborg på fulltid har Åge Hareide skrytt av oppdalingen.

I podcasten Troillprat sammenligner a-lagstreneren til RBK Røsten med den nederlandske landslagsspilleren og nåværende Juventus-forsvareren, Matthijs de Ligt (21). Det skjer når Hareide får spørsmål om hvordan klubben finner nye talenter.

– Vi kommer med en gutt fra Oppdal nå, som er 16 år, som blir en liten de Ligt, tror jeg, sier trenerveteranen om midtstopperen fra Oppdal. Og Hareide legger til at han håper å få oppdalingen med på trening med A-laget så fort som mulig for å se Røsten i aksjon med resten av eliteserielaget.

– Vi må se litt nærmere på ham og se hva som skal til for at han skal bli en virkelig fantastisk midtstopper, sier Hareide i podcasten.

Hovedpersonen selv smiler og syns det er gøy å bli sammenlignet med en av verdens største fotballtalenter.

– Jeg hadde ikke fått det med meg, jeg. Det var en lærer på ungdomsskolen som fortalte meg om det. Det er jo skikkelig morsomt, så jeg måtte hjem å høre det selv, ler Røsten.