Skisenteret er klar til å trykke på knappen når værgudene vil spille på lag

Skisenteret må fortsatt vente på snøen og minusgradene

Heissjef Arnulf Erdal venter på minusgrader, slik at de kan begynne å produsere kunstsnøen, slik at de kan åpne anlegget for en ny sesong.  Foto: Jan Are Melgård

Sport

Oppdal skisenter er godt i gang med å forberede seg til en ny sesong. Men enn så lenge må de vente på minusgradene og snøen.

- Det er alltids noe å gjøre hver dag og vi setter inn trykket der vi må. Nå som snøen uteblir, så fortsetter vi med andre oppgaver. Blant annet driver vi med klargjøring og vedlikehold av heisene og vi driver også med klargjøring av det vi skal ta i bruk, som snøleggingsmaskin og tråkkemaskin, sier heissjef Arnuld Erdal til Opdalingen.


 

Åpner Vangslia først

Siden sommerferien var over, har ni-ti mann jobbet kontinuerlig i skisenteret for å gjør anlegget klart for en ny sesong.

- Vi starter i det anlegget vi skal åpne først, og det er Vangslia. På onsdagen følte jeg at vi var i rute der og da starter vi prosessen med å flytte folk til andre deler av anlegget, sier han og legger til at de satser på å åpne Stølen og Hovden til jul

Det kom et snøfall og minusgrader til Oppdal for noen uker siden, men mildværet har presset på og kong vinter måtte trekke seg tilbake.

- Nå sitter vi klar og venter på å trykke på snøleggingsknappen, sier han.

Men prognosene framover spiller ikke på lag med skisenteret, som hadde planlagt åpning allerede i disse tider. Det må de utsette.


Eskil var først på rasstedet: - Umulig å vite om noen var tatt eller ikke

Bruk av store ressurser kunne vært unngått, om de som utløste snøskredet i Hovden mandag hadde varslet fra raskere.

 

- Været får vi ikke gjort noe med og det må vi bare ta som det kommer. Det er ikke noe vi kan planlegge, sier han.

De har allerede testet om snøkanonanlegget funker slik det skal da det var temperaturer for det for noen uker siden.

- Med den testingen så kan vi gjøre eventuelle korrigeringer, slik at vi er hundre prosent klar når kulda virkelig kommer, sier Erdal.

De siste dagene har det vært mellom tre-fem grader på toppen av Vangslia.

- Værmeldingene er dårlige fremover og det får vi ikke gjort noe med, sier heissjefen og sier at de vil komme tilbake med åpningsdato.

- En annerledes sesong

- Hva tenker du om årets sesong?

- Jeg har positive tanker om årets sesong, men det kommer til å bli en annerledes sesong. Jeg som alle andre ser med realistiske øyne på det som skjer akkurat nå, med en stor spredning i hele Europa og en økende spredning i Norge. Vi har en fin dialog med kommuneoverlegen og krisestaben i kommunen, sier Erdal.

Han sier at helsa til folk kommer først, men at de klargjør anlegget for full drift.

- Vi skal drive forsvarlig og sikker drift, sier han.

Med økende smitte i Europa og Norden og muligens stengte grenser mot Sverige, kan det hende at Oppdal som skisted trekker til seg mange av de som ville ha reist til Åre og Funesdalen for å få snø under beina.

- Sånn sett er jeg positiv til at vi kommer til å få en god trafikk i anlegget. Så må vi gjøre de justeringene som er pålagt oss for å gjøre dette til en trygg opplevelse for alle. Vi må passe på at de som er i samme kohort kan ta heisen sammen og at vi splitter opp og har mer avstand når det er ukjente folk som går sammen. Vi har også bestilt skilt som skal stå i billettkontoret og heiskøa, slik at smittevernet opprettholdes. Vi er godt forberedt, sier han.

Holde hjulene i gang

Heissjefen sier at det for dem blir viktig å holde hjulene i gang.

- Vi har blant annet hatt en sesongkortkampanje og det vi kan se ut i fra det, er at det er en god start. Det er mange folk som har lyst å stå på ski, sier han.

Selv om de går en usikker sesong i møte, så har skisenteret en fordel med at de har flere løyper og god plass å spre folk på.


- Vi kommer til å levere et knallgodt produkt til jul

Alpinanlegget i Oppdal er klar for å ta i mot julegjestene.Lørdag går startskuddet for skisesongen i Vangslia

Men den nye stolheisen tas ikke i bruk ennå.