Kjører verdenscupåpningen: - Den fysiske formen har aldri vært så bra som den er nå

Norge sender ni kvinner og ni menn til sesongåpningen i Sölden.

Timon Haugan (23) ser frem til en ny sesong og er tatt ut til å kjøre i verdenscupåpningen i Sölden til helga.  Foto: Thomas Brun/NTB

Sport

Det er ni kvinner og ni menn som stiller på startstreken for Norge i årets Sölden-renn, der det er storslalåmåpning for kvinnene lørdag og herrene søndag.

Sportssjef Claus Johan Ryste sender mange av de etablerte, mens også en del ferske fjes får sjansen.

– Det har vært en spesiell og annerledes oppladning for oss til årets storslalåmåpning, men utøverne er godt forberedt. Vi har fått trent under gode forhold i Norge i sesongoppkjøringen og har fått til mye bra trening.

De norske utøverne har hatt base i Saas-Fee i en lengre periode før troppen reiste til Sölden sist uke.

– Sölden kommer alltid tidlig, men det er godt at vi får en «smakebit» på hva som venter oss i sesongen. Vi håper på så rettferdige forhold som mulig, sier Ryste.

- Den fysiske formen har aldri vært så bra

Timon Haugan (23) forteller til Opdalingen at han er klar for å kjøre verdenscup igjen. Selv om uttaket ble klart tidligere denne uka, så har han vist om at han ble uttatt lenge.

- Dette er noe jeg har vært forberedt på i lang tid. Så nå blir fokuset å bare prøve å kjøre så godt jeg kan, sier han.

Rennet i Sölden er ganske tidlig i sesongen og Haugan sier at formen er ganske bra. Det skal konkurreres i storslalåm på søndag. Det er ifølge Haugan selv, en disiplin han ikke har fått vist hva han er god for.

- Jeg har ikke helt fått til storslalåmen de siste årene. Selve kjøringen har jeg bra kontroll på, men jeg får det ikke ut i løp. Utfordringen til helga er at jeg starter så langt bak, for jeg har ikke den rankingen som jeg hadde tidligere. Da er jeg avhengig av at forholdene holder seg noenlunde likt for alle. Men som sagt, formen er bra og det er ikke umulig å kvalifisere seg til 2. omgangen fra et sent startnummer, sier oppdalingen.

- Hvordan har oppkjøringen din vært?

- Selv om korona har herjet, så har oppkjøringen fra og med august vært ganske normal. Men det er klart at det har vært annerledes. Vi var i Østerrike i mars og skulle kjøre renn, men da ble alt avlyst og vi måtte i karantene og hele pakka da vi kom hjem. De månedene etter der var ganske annerledes og det ble mye trening på egenhånd, sier Haugan.

Han forteller videre at de har fått trent i små grupper og ikke slik de er vant til.

- Selv om vi var ei mindre gruppe, så har vi fått trent veldig bra. Hele laget har faktisk perset på alle fysiske tester, så den fysiske formen er bedre enn noen gang, sier han.

De siste årene har det norske laget reist til New Zealand på treningsleir. Det ble det ikke noe av i år.

- Det er veldig kjedelig at vi ikke fikk til den turen. Men det gjelder også alle andre utøvere fra Europa, så det er ingen som fikk den fordelen, sier han.

Selvtillit

Oppdalingen kjørte inn til karrierebeste i februar, da han ble nummer to slalåmrennet i Chamonix. Før det rennet 23-åringen fra Oppdal aldri blitt bedre enn nummer tolv i et verdenscuprenn, men i Frankrike fikk han æren av å innta pallen.

- Hva tar du med deg fra den prestasjonen og inn i en ny sesong?

- Det gir selvfølgelig selvtillit. Det gir en bekreftelse på at hvis man kjører slik som jeg gjør på trening og er god for, så kan jeg være helt der oppe i toppen, sier han.

Det er i slalåm han har resultater å vise til. I slalåm ligger han inne topp 15 og vil få et tidlig startnummer i verdenscupen. Det er i kalenderen satt opp ulike verdenscuprenn fremover og Haugan tror at om ikke noe spesielt skjer, så vil de gjennomføres slik det står i kalenderen.

- Foreløpig vil det ikke være publikum og slike ting på løpene. Vi vil også testes regelmessig og det er et strengt regime for oss. Vi har med oss egen kokk, for å gjøre det mest mulig safe, sier han.

- Hvordan blir det å kjøre uten publikum?

- Det kommer til å bli rart og annerledes, du er vant at når du kommer i mål så hører du masse bjeller, jubel og klapping. Så det kommer til å bli veldig annerledes, men ikke uvant. Jeg har kjørt ganske mange renn uten publikum, så det blir ikke noe nytt. Det kommer nok til å gå fint, sier han.

Det første slalåmrennet i verdenscupen går av stabelen 21. desember.

- Nå gleder jeg meg bare til å komme i gang med en ny sesong, sier han.

Timon Haugan kjøre inn til karrierebeste da han ble nummer to i Chamonix i Frankrike forrige sesong.   Foto: Gabriele Facciotti/NTB

 

Disse stiller for Norge i Sölden

Kvinner: Thea Stjernesund, Kristin Lysdahl, Mina Fürst Holtmann, Maria Tviberg, Kristina Riis-Johannessen, Marte Monsen, Andrine Mårstøl og Tuva Norbye.

Menn: Henrik Kristoffersen, Leif Kristian Nestvold Haugen, Rasmus Windingstad, Aleksander Aamodt Kilde, Lucas Braathen, Fabian Wilkens Solheim, Atle Lie Mcgrath, Patrick Haugen Veisten og Timon Haugan.