Stortrives i Rosenborg - men drømmer om utlandet på sikt

18-åringen Emilie Joramo fra Innset i Rennebu har tatt store steg foran årets sesong, og i følge treneren, er det få grenser for hvor langt den talentfulle midtbanespilleren kan nå.

Emilie Joramo er bare 18 år, men spiller fast på midtbanen til Rosenborg. Det store målet er utlandet, men hun stresser ikke.   Foto: RBK Kvinner

Sport

Emilie Joramo (18) spiller for Rosenborg. Hun har en viktig rolle i laget, som en av to sittende midtbanespillere i trioen på midtbanen. Rosenborg-trener Steinar Lein skryter av hvordan den unge jenta løser en rolle som ofte krever litt mer erfaring.

- Det hjelper med litt erfaring sentralt i banen, spesielt med måten vi ønsker å spille på. Vi spiller med to sittende bak en offensiv midtbanespiller, og Emilie er en av de to sittende, forklarer han.

- Samtidig ønsker vi å utvikle spillet vårt slik at midtbanetrioen kan rotere litt på plasseringene seg imellom, men dette krever stor forståelse. Emilie har vist at hun har den forståelsen, og hun skjønner når hun skal rotere, noe som viser en svært god forståelse for spillet, mener Lein.

Drømmer om utlandet

Som de fleste andre unge fotballspillere, drømmer Joramo om en dag å kunne spille for en av Europas største klubber.

- Jeg har veldig lyst til å komme meg til utlandet etter hvert. Det ligger litt i kortene hvis utviklingen min fortsetter slik jeg ønsker, sier hun.

- Samtidig vil jeg ikke gå for tidlig heller. Jeg føler at jeg er på riktig plass nå, og vil gjerne være med så lenge som mulig her, og være med på å bygge opp laget, legger hun til.

Selv om hun kun er 18 år enda, og en fotballkarriere er vanskelig å spå, har også Rosenborgs hovedtrener tro på at Innset-jenta kan nå lengre enn Toppserien.

- Hvis drømmen er å bli proff i utlandet, tror jeg at det er et realistisk mål for henne, sier Steinar Lein.

Han legger blant annet vekt på 18-åringens store treningsiver og en ekstrem "drive".

- Emilie har en ekstrem drive og jobber veldig hardt. Hun er også god til å ta til seg læring, og det som kjennetegner de spillerne som blir veldig gode, er evnen til å lære og ta til seg det trenerne sier. Når hun får beskjeder eller råd, tar Emilie dem til seg uten å gjøre noe mer ut av det. Det er en veldig fin egenskap, skryter treneren.

Også lagkaptein Mali Lilleås Næss har bitt seg merke i seriøsiteten og innsatsen til Joramo.

- Emilie gir alltid 100% på hver trening og kamp. Hun er en lagspiller med stor L, som jeg er glad for å spille på lag med, sier Rosenborgs kaptein.

Lilleås Næss støtter treneren i at proffspill i utlandet er realistisk for stortalentet.

- Jeg tror Emilie har et mål om å spille ute blant Europas beste klubber i løpet av karrieren. Jeg har stor tro på at hun kan nå hele veien dersom hun fortsetter den gode utviklingen og i tillegg holder seg skadefri, sier kapteinen.

Rosenborgs trener Steinar Lein (t.v) og kaptein Mali Lilleås Næss har begge stor tro på 18-åringen fra Innset.   Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Lein legger ikke skjul på at selv om han tror hun kan bli proff i utlandet, ønsker han Joramo med seg i hvitt og svart også i mange år fremover.

- Vi ønsker at det skal bli så bra i RBK at hun er interessert i å være med på dette i lang tid fremover også, sier han.

Han merker også godt på ungjenta fra Innset at det virkelig er fotballen som teller for henne.

- Jeg ser at det er dette hun går all in for. Emilie er flink på skolen også, men det er fotballen som virkelig teller, slik jeg opplever det, sier Lein.

Forbilde i Wolfsburg

I ung alder var Lionel Messi det store forbildet for Joramo. De siste årene har hun likevel fulgt ekstra nøye med på en norsk spiller, som hun også har hørt at har mange likhetstrekk med seg selv.

- Som liten var Messi alltid det store forbildet. Nå er det vel Ingrid Syrstad Engen. Jeg liker å følge med på henne, og jeg har også hørt at vi er ganske like spillertyper, sier hun.

Syrstad Engen spiller også på midtbanen. Hun har tidligere spilt for Trondheims-Ørn (nå Rosenborg), og gikk derfra til Lillestrøm, som har vært den suverent beste klubben i Norge de siste årene. Hun gikk i 2019 fra Lillestrøm til den tyske klubben Wolfsburg, hvor hun ble seriemester denne sesongen. Syrstad Engen er også fast på det norske landslaget.

Emilie Joramo ser opp til Wolfsburg-spiller Ingrid Syrstad Engen fra Melhus. Hun er fersk seriemester i Tyskland og fast på det norske landslaget. Her er hun i aksjon for landslaget, og i duell med Nord-Irlands Demi Vance.   Foto: Peter Morrison / AP Photo

Skal man tro Rosenborgs kaptein, trenger det slett ikke bli lenge til Joramo spiller sammen med sitt forbilde.

- Selv om Emilie er fast på U20-landslaget og fortsatt har mange år igjen, blir det nok ikke lenge til vi får se henne i aksjon på kvinnelandslaget også. Der vil hun bli en viktig brikke i årene som kommer, tror Lilleås Næss.

- Dere møtte jo Lillestrøm som har seks strake seriemesterskap i den første serierunden, hvordan synes du nivået var på kampen?

- Først og fremst var det en veldig stor og moro kamp å få spille med all oppmerksomhet rundt. Jeg synes kampen bar litt preg av at det var første seriekamp. Alt sitter ikke, men jeg synes det var en god start med tanke på den lange pausen vi har hatt. Vi tar med oss det ene poenget, og så fokuserer vi på å prestere på banen fremover. Da vil resultatene komme også, sier Joramo.

- Vil gjerne være en bidragsyter både offensivt og defensivt

18-åringen har i forkant av denne sesongen fokusert på å bli enda bedre i det offensive spillet, noe også trener Steinar Lein etter den første serierunden roste Joramo for å ha tatt store steg på siden forrige sesong.

- Jeg synes at jeg har tatt flere steg i vår. Jeg har blitt enda tryggere på banen, både med ballen i beina og gjennom at jeg vet mer hva jeg skal gjøre. Jeg har fokusert en del på det offensive i år, samt det å ta riktige valg og posisjonere meg riktig ute på banen, forklarer Joramo.

Det defensive, og spesielt løpskapasiteten føler hun at er på plass fra før, og derfor har hovedfokuset kunne vært på det offensive i år.

- Det defensive vet jeg at jeg har inne, og spesielt det med løpskapasitet. Det har jeg både fått hørt og merket selv, at jeg dekker store rom, sier Joramo.

- Offensivt liker jeg å ta noen vriene valg for å lure motstanderne, men jeg vil også være god på de enkle tingene. Jeg vil veldig gjerne være en bidragsyter både offensivt og defensivt, fortsetter hun.

Selv om Joramos rolle i Rosenborg-laget først og fremst ikke er å være den spilleren som er involvert i flest scoringer, noterte 18-åringen seg for et målpoeng allerede i den første serierunden.

- Du noterte deg vel for en målgivende også, da du spilte ballen ut til Julie Blakstad på scoringen. Den var vel mer eller mindre ferdigscoret?

- Hehe. Nei, jeg skal nok ikke ta på meg så mye av den scoringen, men det ble en assist da, humrer Joramo.

- NTB setter spillerbørs i år, og der var du den fra RBK som fikk nest høyest. Det må vel være moro?

-  Jeg er jo ikke den som scorer alle målene, men jeg liker å bidra på andre måter og har en litt annen rolle i laget. Det er selvfølgelig moro at folk ser det jeg gjør på banen også, og at man blir lagt merke til, avslutter stortalentet.
NFF lanserer smittevernopplegg for breddefotballen – vil starte 1. august

Norges Fotballforbund kommer med et nytt utspill for å få i gang breddefotballen fra 1. august.Arne Gunnes forlater Rennebu, signerer for ny klubb

Rennebus mest profilerte spiller har fått tilbake lysten til å spille på et høyere nivå og signerer i dag for trondheimsklubb.