Norgesmestere, VM-deltakere og nybegynnere i skjønn forening

Stor aktivitet når NMK Rennebu samles til gokartkjøring i Berkåksmoen.

Det går fort når de fartsglade medlemmene i NMK Rennebu boltrer seg på banen i Berkåksmoen.  Foto: Jan Inge Flå

Sport

Det er ti år siden Erik Kvam la opp som aktiv konkurransekjører i gokart. Rennbyggen er fortsatt relativt ung, han er fortsatt aktivt med i miljøet, sitter i styret i NMK Rennebu og noen ganger ikler han seg hjelm og kjøredrakt og setter seg i karten. Nesten som i «gamle dager».

Men bare nesten.

- Nå er jeg mest med som hjelpesmann, men kjører litt når anledningen byr seg, smiler han under kjørehjelmen etter å ha frest gjennom noen runder i gokartanlegget i Berkåksmoen.

Erik Kvam (t.v), Sindre Setsaas og Andreas Ulvin har litt av hvert å snakke om når de møtes ved gokartanlegget i Berkåksmoen.  Foto: Jan Inge Flå

 

Legende

Kvam må nesten betegnes som en legende innen gokartmiljøet, og har blant annet representert Norge i to verdensmesterskap, i Portugal og Dubai.

- Den gang var det ikke rene Norgesmesterskap, men jeg ble kvalifisert gjennom å vinne cupen her i Norge, sier han mens han tar av seg hjelmen etter å ha demonstrert at gamle kunster slett ikke er glemt.

- Dette gikk fortere enn jeg husker, ler han og bedyrer at kveldens kjøring i beste fall handler om et treningscomeback.

- Det er mye mer interessant å følge opp miljøet og hjelpe til. Det er ordentlig artig at aktiviteten er så stor igjen, sier han.

Andreas Aarhaug kjørte ikke hjem etter endt arbeidsdag hos Aarhaug bilverksted i Soknedal, men tok heller turen til Berkåksmoen. Soknedalingen er aktiv innen rallycross, og kjører kart for treningens skyld.

Andreas Aarhaug er aktiv utøver i rallycross og benytter anledningen til å kjøre gokart for å holde fartsfølelsen i kroppen nå når rallycrosskonkurransene er satt på vent i koronatiden.  Foto: Jan Inge Flå

 

- Jeg skulle vært i den fjerde NM-runden nå, men det satte koronaen en stopper for. Jeg kjøpte meg gokart i sommer for å beholde fartsfølelsen i kroppen, selv om det ikke er den samme sporten. Men dette er et godt og nyttig alternativ i et bra miljø, sier han før han setter seg i bilen for å kjøre Soknedalstunnelen for aller første gang på tur hjem til Lundamo.

- Det var her det startet

Aktiviteten innen gokart sporten har virkelig tatt seg opp, og til anlegget i Rennebu kommer det kjørere fra nær sagt alle kanter. En av de som tar turen denne onsdagskvelden er Sindre Setsaas fra Heimdal.

Setsaas er heller ikke hvem som helst innen motorsporten. Han begynte å kjøre gokart omtrent samtidig som Kvam la opp, og da gikk turen ofte til Rennebu. Han begynte altså å kjøre gokart i 2010, og kapret både gull, sølv og bronse i NM før han parkerte karten i 2017 for å ta steget opp til en enda grommere klasse innen motorsporten.

- Men det var her det startet, og Erik var en god læremester og dyktig mekaniker for meg, sier han, og forteller at karten han har med seg faktisk er den samme han vant NM-gull med i 2015.

Man sitter nær asfalten i en gokart og farten kommer gjerne opp i 100 km/t og vel så det.  Foto: Jan Inge Flå

 

Setsaas deltar i dag i det tyske langdistansemesterskapet, og kjører bare løp på sagnomsuste Nürburgring i BMW M240i Racing Cup.

- Sesongen startet for fire uker siden. Teamet mitt, Adrenalin Motorsport, består av fire kjørere, der de andre på laget kommer fra Italia, Østerrike og Tyskland. Vi kjører 4-timers løp og vant vår klasse i forrige løp, og allerede til helga skal jeg nedover og kjøre to nye løp, sier han.

Sindre Setsaas gjør seg sterkt bemerket i langdistansemesterskapet på legendariske Nürnburgring i Tyskland. Da bytter han ut gokarten med denne fartsmaskinen, en BMW M240I.  Foto: Privat

 

Nybegynnerne

På den andre enden av skalaen, om det er lov å si det sånn, finner vi søstrene Ingeborg (10) og Kjersti Opsahl (6). Familien bor i Skaun, men er i Rennebu på sommerferie, og tar turen til Berkåksmoen, ikke minst fordi onkel Knut Einar Halgunset også sitter i styret i motorklubben.

- Jeg har prøvd litt på en innendørsbane, men det er første gang vi kjører på en utebane, forteller Ingeborg, og sier samtidig at for lillesøster er det aller første gang hun sitter i en gokart.

Ingeborg (10) og Kjersti (6) Opsahl er på sommerferie i Rennebu og da passer det godt å bli med onkel til gokartbanen.  Foto: Jan Inge Flå

 

Kveldens banemester heter Thomas Helgeton fra Trondheim. Han er også medlem av NMK Rennebu, og er i Rennebu sammen med sønnen Vetle Johannes T. Helgeton (13). Denne kvelden har han blant annet ansvaret for å passe på hvem som skal ut på banen og når, kort sagt å ivareta sikkerheten for både kjørere og publikum.

- Vi må ta hensyn til nivåforskjellen og skape trygghet for kjørerne. Banen her i Rennebu er den nærmeste for oss, og så er miljøet i klubben åpent og inkluderende, sier han.

Interessen rundt gokartsporten i Rennebu er, som dere skjønner, større enn på lenge.

- Jeg er usikker på hvor mange medlemmer klubben har i dag, men det er i hvert fall lenge siden vi har vært så mange, bekrefter Knut Einar Halgunset.

Det er stor interesse for gokart i distriktet, og til anlegget i Berkåksmoen kommer det kjørere fra fjern og nær.  Foto: Jan Inge Flå

 

Banen i Berkåksmoen begynner å merke slitasjen, så det er behov for både ny asfalt og generell rehabilitering av anlegget.

- Kostnadene kommer nok opp en million kroner, men det trengs å gjøre noe, for banen begynner å bli humpete, noe som går ut over utstyret, sier han.

Gokartanlegget til NMK Rennebu i Berkåksmoen.  Foto: Privat

 

Besøk av sjefen

Det er mye fint besøk i Berkåksmoen denne onsdagen. Leder for kartseksjonen i Norges Bilsportforbund, Glenn Haug, har tatt turen fra Krøderen sammen med familien, og forteller at Berkåksmoen ikke blir det eneste gokart anlegget som står på reiseruten denne sommeren.

- Jeg kjenner Erik (Kvam) godt fra før, vi kjørte sammen i mange år, men nå er det neste generasjon som gjelder. Vi kommer til å kjøre 200 mil i sommer, og benytter ferien til å besøke gokart baner rundt omkring. Men jomfruturen tar vi hit, sier han.

Glenn Haug er leder for gokartseksjonen i Norges Bilsportforbund og bruker sommerferien til å besøke anleggene rundt omkring i Norge. Første stopp var Berkåksmoen i Rennebu.  Foto: Jan Inge Flå

 

Sjefen har selv kjørt noen runder, og han merket også behovet for oppgradering da han humpet seg gjennom rundene.

- Det som er bra, er at så mange eldre er med og holder aktiviteten oppe. Forbundet kan være behjelpelig med øremerkede midler til banesikkerhet, så som lys. Til asfaltering finnes det flere finansieringsmåter, blant annet tippemidler og støtte fra næringslivet, sier han.

Leder for gokartseksjonen i Norges Bilsportforbund, Glenn Haug, måtte selvsagt prøve banen når han først var i Rennebu.  Foto: Jan Inge Flå

 

Leder i NMK Rennebu, Eivind Njøs, forteller at klubben vil gå i gang med prosessen for å skaffe midler til opprusting av anlegget.

- Jeg tror det blir enklere når vi kan vise til den store aktiviteten. Rennebu kommune er positive til aktiviteten her, og vi vil nok søke om både tippemidler og fri til næringslivet, sier han.