Fotballtopper med felles bønn til regjeringen: – Det er krise

Lederne i Norges 18 fotballkretser roper et felles varsku til regjeringen og hevder tiden er i ferd med å renne ut med hensyn til å gjenåpne breddefotballen.

  Foto: Jan Inge Flå

Sport

Utspillet kommer i et åpent brev kretslederne har sendt regjeringen. Der bes det innstendig om at de delene av norsk fotball som fortsatt ikke har fått klarsignal til å starte opp full aktivitet, får nettopp det senest 1. august.

Sist fredag ble det kjent at myndighetene ikke vil åpne opp for kamper og treninger i breddefotballen i juli. Bakgrunnen er frykten for en oppblussing av koronasmitte. Når klarsignalet kan komme for de delene av idretten som fortsatt må begrense sin aktivitet, er uvisst. Det neste møtet mellom Norges Fotballforbund, Norges Idrettsforbund og den politiske ledelsen i Helse- og omsorgsdepartementet skal være berammet til 10. august.

En ytterligere utsettelse av oppstarten ser lederne i landets 18 fotballkretser mørkt på.

«Uten normal trening fra senest 1. august, kan vi gå glipp av årets fotballsesong. Det høres kanskje ut som krisemaksimering at tiden er i ferd med å renne ut, men den er det. Det er krise!», heter det i brevet som nå er sendt regjeringen.

Det uttrykkes videre bekymring rundt at hele fotballsesongen 2020 nå kan ryke for mange lag i lavere divisjoner. Det har blant annet sammenheng med at vær-, bane- og lysforhold gjør det utfordrende å strekke sesongen langt utover høsten.

Raja forstår frustrasjonen

- Det er på tide at [kulturminister] Abid Raja står opp for breddeidretten og viser at han kan kjempe breddefotballens sak innad i regjeringen. Jeg håper han forstår alvoret for dette kan velte mange klubber over hele landet, sier Frps idrettspolitiske talsmann Himanshu Gulati til NTB.

Fredag ble Norges Fotballforbund informert om at det blir ingen ytterligere åpning for ballsporten i juli. Avgjørelsen begrunnes ut ifra smittevernhensyn.

- Det blir spesielt at man nå kan klemme venner igjen, drikke alkohol på byen til klokka 3 på natta og at 800 personer kan se kamp på storskjerm på Kontraskjæret, mens å spille fotballkamp for sitt breddelag fortsatt er forbudt, uttaler Gulati.

Partiet, som gikk ut av regjering i januar, ber nå om at fredagens avgjørelse endres.

Kulturminister Raja (V) uttaler at han har forståelse for frustrasjonen til breddefotballen, men ber om at helsemyndighetenes råd følges.

- Som idrettsminister er jeg selvsagt like ivrig etter å normalisere idrett og aktivitet. Så har helsemyndighetene gjort en nøye vurdering av hvor langt unntaket for idretten skal gå. Jeg forstår selvfølgelig at det er frustrerende for mange, men håper at ivrige fotballglade mennesker også forstår at vi som samfunn bør følge helsemyndighetenes råd knyttet til koronaviruset, skrev Raja i en epost til Aftenposten fredag.

Barn og ungdom starter i august

Fra 1. august kan barn og ungdom som er 19 år eller yngre drive full idrettsaktivitet fra 1. august. Det innebærer at de kan konkurrere mot andre fra samme idrettskrets.

Flesteparten av de voksne spillerne må derimot vente. Så langt er det kun åpnet opp for fullkontaktstrening og spill på mennenes tre øverste nivå og kvinnenes to øverste nivå.

Det neste møtet mellom fotballforbundet, Norges idrettsforbund og den politiske ledelsen i Helse- og omsorgsdepartementet er berammet til 10. august. NFF ønsker å framskynde dette møtet.


Trøndelags ordførere er klar i sin tale: - La alle få trene og spille kamper

Opprop fra ordførere i Trøndelag om å få i gang breddefotballen.Idrettsforbundet presser på for full åpning av breddeidretten

Idrettspresident Berit Kjøll mener også kontaktidrett for personer over 19 år må gjenåpne i løpet av sommeren dersom smittesituasjonen ikke blir verre.Breddefotballen fortviler – stiller klare krav til regjeringen

Breddefotballen vet fortsatt ikke når 2020-sesongen kan startes opp. Divisjonsforeningen har blitt kontaktet av en strøm av fortvilte klubber.Arne Gunnes forlater Rennebu, signerer for ny klubb

Rennebus mest profilerte spiller har fått tilbake lysten til å spille på et høyere nivå og signerer i dag for trondheimsklubb.