Hyllest en olympisk mester verdig

Gullgutten Vebjørn Rodal på statue i hjembygda og nå er også gullmedaljen og utgåtte løpesko kommet hjem.

Vebjørn Rodal synes det er en merkelig opplevelse å se seg selv i bronse.  Foto: Jan Inge Flå

Sport

Torget i Rennebu var smekkfullt av folk som viille være med og hylle bygdas store sønn, da tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl avduket statuen av Vebjørn Rodal.

Torget var smekkfult av folk som ville følge avdukingen av statuen av Vebjørn Rodal.  Foto: Jan Inge Flå

 

31. juli 1996, OL i Atlanta, 800 meter, 1.42.58, Vebjørn Rodal.

Stikkordene forteller i grunnen nok, men så er det likevel så mye mer som kan skrives om det som skjedde både før, etter og det som kulminerte under selve gulløpet for 23 år siden, en hendelse som fikk hele Rennebu og hele Norge, med ordfører Tora Husan i spissen, til å gå helt bananas.

Endelig fikk Tora Husan både kjenne og lukte på det uvaskede konkurranseantrekket fra OL i Atlanta.  Foto: Jan Inge Flå

 

- 800 meter er Formel 1 øvelsen i OL, og den øvelsen jeg personlig setter høyest. Vebjørn dokumenterte at det ikke er størrelsen på ressursene, men målsetting og ambisjoner som er avgjørende, sier Stensbøl i sin hyllest til Rodal.

Arve Witbro i idrettslig samtale med tidligere toppidrettssjef, Børge Stensbøl.  Foto: Jan Inge Flå

 

Rodal kommer på sokkel

Feststunden på torget ble innledet med et gjenhør med den legendariske NRK-kommentatoren Arne Porsums formidling av løpet.

Hele Rennebu og hele Norge var i kok, og alle var stolte etter å ha bivånet den største enkeltprestasjonen i norsk idrettshistorie.

- Statuen vil minne oss og våre etterkommere på Vebjørns historiske OL-løp. Løpet står spikret og er et av de største i norsk idrettshistorie, sa leder for komiteen som har stått i bresjen for å få statuen på plass, Ola T. Lånke.

President i Norges Friidrettsforbund, Ketil Tømmernes, roser den betydningen Vebjørn Rodal har hatt, og fortsatt har, for norsk toppidrett.  Foto: Jan Inge Flå

 

President Ketil Tømmernes i Norges Friidrettsforbund var blant gjestene på torget, og Tømmernes sparte heller ikke på superlativene.

- Vebjørn viste norsk idrett at det gikk an å hevde seg i verdenstoppen. Husk at det var gått 40 år siden Egil Danielsen tok gull i 1956. Aldri har ordet øyeblikk passet bedre. For vi husker det alle. Øynene. Og blikket. Til løperen fra lille Berkåk som hadde blitt olympisk mester i store Atlanta. Sjelden er en statue mer fortjent, sier han.

- Vi trodde ikke det vi så, og det rådde en stund et vidunderlig kaos, minnes daværende ordfører Tora Husan.

Hovedpersonen selv hadde med seg lommetørkle, sånn for sikkerhets skyld.

- Dette er en tøff dag for en som er lettrørt. Det er også en merkelig opplevelse med en statue av seg selv, men jeg er naturligvis både stolt og glad over hederen fra hjembygda. Mor synes det er litt spesielt å komme på sokkel mens jeg fortsatt er i live, mens kona Liv er mest opptatt av om statuen skulle være med eller uten klær, sier han.

Tre ordførere og en gullmedalje. Vebjørn Rodal donerte gullmedaljen, singlet, shorts og løpeskoene han brukte under gulløpet i Atlanta, noe som ble tatt godt imot av Tora Husan, Ola T. Lånke og Ola Øie.  Foto: Jan Inge Flå

 

Vebjørn takker alle som gjorde det mulig for han, først og fremst friheten mor og far gav ham til å drive med det han hadde lyst til. Han ønsker også at statuen skal være et monument som hyller hjembygda og frivilligheten.

- Det dukker stadig opp nye ildsjeler og det skal vi være stolte av. Det skapes kulturprestasjoner fra Rennebu det er fint å følge med på, og jeg vil beskrive oppveksten i Rennebu med ordene frihet, trygghet og raushet. Raushet handler om frivilligheten og dugnadsånden, og det å glede seg over at andre lykkes.

Det er kunstneren Bjørn Sørvang Hansen som har laget statuen av Vebjørn Rodal.  Foto: Jan Inge Flå

 

- Jeg vil takke mor og far, alle som sørger for at kultur og idrett lever og blomstrer i Rennebu, og så vil jeg takke et raust næringsliv, sier han, før han donerte både singlet, shorts og utgåtte løpesko, alt brukt i selve gulløpet, samt selveste gullmedaljen, til hjemkommunen.

Børge Stensbøl sto for selve avdukingen av statuen, et oppdrag den meriterte idretts- og næringstoppen så på som en ære.

- Toppidrett trenger mennesker i alle stjernene, og et slikt menneske er Vebjørn. Han står for gode verdier, også i stormen. Vebjørn har betydd mye for utviklingen av norsk idrett, og spesielt friidrett, sier Børge Stensbøl.