Natt til torsdag 1. juni gikk startskuddet for årets laksesesong i de fleste av landets 450 lakseelver. Det gjelder også Orkla. Sesongen varer fram til 31. august.

Vegard Heggem ved Aunan Lodge i Grindal i Rennebu kan bekrefte en god start på årets sesong.

- Det var lovende forhold og bra vannstand, men litt kald nordavind som vi ikke har de beste erfaringene med, forteller han til Opdalingen.

Heggem sier at det ble tatt noen kast like etter midnatt, som ikke ga noen resultater.

- Men det ble lys i grålysningen. Vi fikk fire fisk hvor to ble med i håven. Den ene fisken var på rundt 12 kilo, så det ble en kjempefin start på laksesesongen, sier han og legger til at den første fisken ble tatt rundt klokka halv sju i morges.

Heggem sier at det er veldig trivelig at laksen har spredd seg et stykke så tidlig.

- Vi bruker å få laks tidlig på juni hvert år, sier han.

- Beste belegget noen gang

I år er det godt belegg ved Aunan Lodge.

- Vi har det beste belegget noen gang. Det blir fullt kjør hele laksesongen og det kommer folk fra hele verden. Totalt er det veld 12-13 ulike nasjoner som er representert, sier Heggem.

Han forteller at det også er en del nordmenn og han anslår at cirka halvparten av gjestene som tar turen er nordmenn.

- Har du noen forventinger til årest sesong?

- Jeg har aldri forventinger, for det er umulig å spå noe. Jeg håper selvfølgelig at det kommer brukbart med laks og det er ting som tyder på at storlaksen nå har møtt opp, så får vi håpe at mellom- og smålaksen kommer etterhvert, sier han.

Regler i Orkla

Styret i Orkla Fellesforvalting vedtok på et styremøte 2. desember i fjor følgende fiskeregler for 2017: Fredninger (ikke åpnet for uttak):

  • All hunnlaks

  • All sjøørret

Kvoter:

  • Døgnkvote 1 laks

  • Ukeskvote 2 laks

  • Sesongkvote 4 laks, hvorav maks 1 (hannlaks) kan være over 80

I tillegg legges det opp til at alle fiskere skal registrere seg.Dette ble enstemmig vedtatt på styremøtet. Og i år som i fjor ble det lagt til grunn offentlige rammer, vurderinger og beskatningsråd, innspill fra kretsmøter og Fagrådet for Orkla, sammen med data fra årets overvåking.